НАЧАЛО » българия

Борис Джонсън ще е премиер на Великобритания

fb
3E news
fb
23-07-2019 05:39:00
fb

Борис Джонсън е новият премиер на Великобритания и новият лидер на Консервативната партия, съобщава Ройтерс. Джонсън беше избран с гласовете на 92,153 члена на Консервативната партия. За неговия съперник - Джереми Хънт гласуваха 46,656 души. В речта си след избора му, новият премиер заяви, че ще сформира до дни екипа си.

Джонсън обяви, че ще успее да изведе Великобритания от ЕС на 31 октомври, дори това да означава Brexit без сделка. Новият премиер обеща по-добро образование, повече полиция и по-добра инфраструктура.

Джонсън се изказа ласкаво и по адрес на своя предшественик Тереза Мей, която неведнъж е критикувал. „За мен беше привилегия да бъда член на кабинета й. Благодаря ти, Тереза“, обяви новият британски премиер. "Кампанията свърши и работата започва", завърши речта си Борис Джонсън.

Междувременно стана ясно, че министърът на правосъдието на Великобритания е подал оставка.

Официално Тереза Мей ще връчи оставката си на кралица Елизабет Втора в сряда следобед, след като отговори на въпросите към премиера в парламента. Нейният наследник ще встъпи в длъжност, след като присъства на аудиенция в Бъкингамския дворец.

По-късно през деня премиерът Бойко Борисов поздрави Борис Джонсън по повод избирането му на поста министър-председател на Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия.

„България високо цени диалога и сътрудничеството с Обединеното Кралство Великобритания и Северна Ирландия, като стратегически партньор и съюзник в двустранен и в международен план“, отбелязва в поздравлението си до Борис Джонсън българският министър-председател, съобщиха от Министерски съвет. Премиерът Борисов изтъква, че отношенията между България и Обединеното кралство имат вековни традиции и тази година отбелязваме 140-годишен юбилей от тяхното установяване.
„Уверен съм, че независимо от предизвикателствата, ще съхраним и развиваме успешното сътрудничество в  интерес на нашите народи и като принос за по-сигурна и просперираща Европа“, отбелязва още министър-председателят Бойко Борисов в поздравлението си до Борис Джонсън.

Министерски съвет БЪЛГАРИЯ
бюджет
обновяване на стадион Арена Арда
Правителство
образование
По статията работи:

Георги Велев