Борисов и Путин: Газопроводът "Турски поток" ще влиза в България

С газа пренасян през Украйна и по Турски поток", през България може да бъдат транзитирани за трети страни между 34-35 млрд. куб м природен газ. Приемлива формула ще се търси с Европейската комисия. Русия няма нищо против да се върне и към проекта за АЕЦ

Тръба от газопровода " Турски поток"  да влиза в България и страната ни да  получава руски природен газ, който да се транспортира към трети страни. За това се договориха премиерът Бойко Борисов и руският президент Владимир Путин, съобщи правителствената информационна служба. Руският президент и българският премиер проведоха двустранна среща в Москва. В рамките на срещата стана ясно, че Турция няма нищо против  входната точка на втората тръба от газопровода да е през България. След срива, прекратяването на проекта за газопровода   "Южен поток" обаче руската страна иска гаранции или от България, или от Европейската комисия, стана ясно в рамките на пресконференцията.  

Премиерът Бойко Борисов определи разговора си с руския държавен глава като прагматичен и полезен. Той посочи, че България запазва газоразпределителната си роля на Балканите.

„Относно това дали ще има втора точка на вход на газ през "Турски поток" за България, това, което говорихме и което президентът Путин ни увери, е, че е разговарял вчера с турския президент и нямат нищо против тази входна точка да бъде на българска граница“, каза министър-председателят.

Борисов посочи, че количествата газ, които биха могли да идват към България от съществуващата газова връзка през Украйна, заедно с обемите, което се очаква да бъдат пренасяни през "Турски поток", ще са от порядъка на около 34-35 млрд. куб. метра природен газ.

„Това е сериозно количество, за което трябва да намерим формула да го разработим през европейския газоразпределителен център. И нашите колеги поеха ангажимент, заедно с Европейската комисия, да намерят приемлива формула“, посочи българският премиер, цитиран от правителствената пресслужба.

„Владимир Путин съобщи, че вчера е обсъдил този въпрос с президента на Турция, Ердоган и никой не възразява за това „Турски поток“ да бъде продължен (за Европа) през България. Допълнително господин Милер (Алексей Милер, предс. на „Газпром“) и нашите министри се надяват да намерят начина,  по който да се осъществява преразпределение по договорите с другите страни, да се осъществява транзит, търговия с газ“, каза Борисов.

Българският премиер допълни, че газа, постъпващ в България през Украйна и от Турция е достатъчен като количество за създаване на газов хъб. „Сега, количеството, на базата на количеството, което постъпва от Русия през територията на Украйна и този, който ще дойде допълнително по „Турски поток“ е достатъчно. Трябва да се намери формулата, за да се реализират идеите за строителството на газоразпределителен център, на газов хъб“, каза Борисов.

По думите на премиера, всички въпроси, които Русия и България са обсъждали по темата за газа са одобрени от Европейската комисия, добавят от своя страна руските агенции.

„Всички въпроси, които обсъждахме за газа, а и по други теми са одобрени от Европейската комисия. Предадох поздрави от името на Жан-Клод Юнкер (председателят на Европейската комисия)“, каза Борисов, цитиран от Интерфакс.

 Руският президент Владимир Путин заяви от своя страна, че въпросът за транспортирането на газ от "Турски поток" за Европа през България се разработва в практически план с Турция и България.

„Въпросът за обемите на транзитния газ през България трябва да бъде обвързан с обема на доставките за цяла Европа“, каза Владимир Путин, според правителствената информационна служба и потвърдено и от руските агенции с малко допълнение.

Владимир Путин в рамките на пресконференцията потвърди, че Русия и Турция потвърждават продължаването на „Турски поток“ през България. Владимир Путин отбеляза също така, че въпросът с транспортирането на газ от „Турски поток“ за Европа през България „се разработва в практически план с Турция и България“.

„Зная, че там се създават определени мощности. В какъв обем и по какви цени, това трябва да определят стопанисващите субекти“, каза Владимир Путин, пише в публикацията си Финмаркет.

 

Освен това той заяви, че Русия се нуждае от финансови гаранции за строителството на газопровода през България или от суверенни гаранции от България, или от ЕК.

„Ние разбираме, и българската страна прекрасно разбира, че при реализацията на проекти от голям мащаб са нужни гаранции, преди всичко финансови, които би могло да са потвърдени или от суверенни гаранции на правителството на България, или от съответните решение на Европейската комисия. Всички разбират, че никой не иска повторение на сривовете. Напротив, всички искат да се върви напред“, каза руският президент.

 

Освен това Путин подчерта, че въпросът за транзитираните количества газ през България трябва да се обвърже с количествата за доставка на газ по другите коридори.

Руският президент изрази надежда, че условията за доставка на газ за Европа за различните доставчици ще се изравнят.

„Единственото, което през цялото време ни безпокои и ние винаги дискутираме тази тема с партньорите ни в Брюксел е това, че пазарните условия предполагат равни условия за всички. Доколкото ми е известно за проекта „Южен газов коридор“ навремето са предоставени отстъпки, включително и изваждане от действието на Трети енергиен пакет. Защо на проектът, който не се състоя „Южен поток“ не му бяха предоставени такива условия ? Какво е по-лошото в България, отколкото в другите страни ? Но ние изхождаме от факта, че по време на дискусията с партньорите ни в Брюксел всичко това ще бъде приведено в съответствие“ , каза още Путин.

„Вече напълно завърши работата по прокарването на още едната тръба. Започват дейности на територията на Турция. Подписахме всички необходими документи за работа на територията на Турция. Втората тръба вече е наполовина положена“ каза президентът на Русия, като допълни, че „Всичко, за което говорим е абсолютно реално“.

 

Неотдавна руската газова компания „Газпром“ съобщи, че в началото на май е завършено полагането на втората тръба от „Турски поток“ с дължина от 930 километра, като по двете тръби са изградени общо 1161 километра. До 660-тия километър газопроводът е положен по трасето на отменения „Южен поток“. Това означава, че по втората тръба на газопровода „Турски поток“ вече са построени 230 километра. Строителството, според съобщение на „Газпром“ от по-рано се очаква да бъде възобновено през третото тримесечие на 2018 г.

 

Президентът на Руската федерация посочи и че страната му е готова да се върне към проекта за строителство на АЕЦ „Белене“, а Борисов подчерта, че в момента България разполага с два реактора и с площадка на централата и иска проектът да работи на пазарен принцип, който да може да се издържа и да генерира не само печалба, но и сигурност.

„След 10-15 години ще имаме необходимост от базова мощност. Всички са добре дошли на пазарен принцип“, подчерта Борисов в контекста на инвеститорския интерес към проекта.

Премиерът Борисов изрази надежда, че президентът Путин ще положи всички усилия за нормализирането на обстановката в Сирия и спирането на мигрантския натиск към Европа.

„Ключовите думи, около които всички трябва да положат усилия са: мир, диалог и компромис“, каза още българският министър-председател.

Двамата отбелязаха и отличното сътрудничество между България и Русия в областта на културата, както и повишаването на стокообмена и ръста в броя на руските туристи у нас.

 

Срещата на руския президент Путин и българския премиер Борисов е отбелязана от всички руски агенции, като всяка от тях е избрала и различен акцент или коментар особено в светлината на „синьото гориво“. Така например Взгляд обръща внимание на извинение от страна на Борисов за „Южен поток“. Други издания, като „Комсомолская правда“ се фокусират върху думите на Путин за загубата от 800 млн. евро заради „Южен поток“.
„Загубите на „Газпром“ от отказа на „Южен поток“ са за повече от 800 млн. евро“ не скри Путин. „Наложи се да прибавим изплатената неустойка към загубите, но виждаме, че България съжалява. Ще пробваме да минем от другата страна – през Турция“ , пише изданието, като цитира и думите на премиера Борисов: „Много се радвам, че не ми се сърдят“ и добавя „Но старшият винаги умее да прощава“ .

ТАСС обръща внимание и на друг акцент – ремонта на авиационната техника. Българската военна авиационна техника ще се ремонтира в Русия. Това съобщи премиерът на България Бойко Борисов на пресконференция след разговори с президента на Руската федерация Владимир Путин.
„Руските вертолети, които се използват в Афганистан, нашити МиГ- ове, които са на въоръжение в българските въоръжени сили. Може да говорим и за щурмовите Су“, изброи българският премиер видовете техника, които по думите му ще преминат през ремонт в Русия.
„Преди да купим нова техника ще ремонтираме (остарялата). Ремонтът на вертолетите вече се осъществява, предстоят дейности по ремонта на изтребителите“, коментира Борисов постигнатите договорености с президента на Русия.
„Перспективите пред нас са добри“, заключи той.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари