Борисов: АПИ да извади „Джи Пи Груп“ от проектите с европейско и държавно финансиране

Премиерът нареди да започнат проверки на пътните ремонти, извършвани от фирмата

Източник: БТА

Премиерът Борисов е възложил на Агенция „Пътна инфраструктура“, спазвайки закона, да намери форми и още днес да извади от проектите с европейско и държавно финансиране фирма „Джи Пи Груп“. „Моята политическа воля стига до там, че всеки, който е заподозрян, и срещу когото тече разследване, да бъде изваден от конкурсите до доказване на правотата и невинността му“, заяви Бойко Борисов, цитиран от Агенция Фокус.

Борисов уточни, че е разпоредил на шефа на АПИ Светослав Глосов да започнат проверки на пътните ремонти, извършвани от фирма „Джи Пи Груп“.  „Не мога да допусна при толкова много усилия, които полагаме, да има пропуски, единствените ми претенции към строителите са били качество и срок“, заяви Борисов. По думите му, когато има съмнения за злоупотреби, а тече разследване, трябва да се прилагат подобни мерки.

Премиерът припомни случаите, при които 19 км от АМ„Тракия“ при Ямбол са били ремонтирани отново заради спестен асфалт, както и подобен случай при Ябланица. Според Борисов всеки трябва да си носи отговорността, вместо да се петни името на правителството.

Светослав Глосов уточни за БНР, че в момента “Джи Пи Груп“ участват в проект по линията на трансграничното сътрудничество за изграждане на пътя от Кърджали до новия граничен пункт до Рудозем. "Този договор не може да бъде прекратен“, подчерта Глосов, но допълни, че ще има допълнителна проверка на фирмата – на две други нейни участия в изграждането на инфраструктурни обекти.

Ще бъде направена стриктна проверка на качеството на строителството на пътната отсечка от Кърджали до границата, която в момента се строи от същата фирма за 9 млн. лв., поясни шефът на АПИ.

Прокуратурата разследва „Джи Пи Груп“ след поредица от разследвания на сайта "Биволъ" във връзка с евентуални злоупотреби с европейски средства от фирмата. Скандалът се разрази, след безпрецедентен арест и задържане в полицията на двама журналисти - българин и румънец, работещи по едно от разследванията на "Биволъ".Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари