Богомил Манчев: В еуфорията за АЕЦ „Белене“ да не забравяме работещата централа АЕЦ „Козлодуй“

Решението на Народното събрание за АЕЦ „Белене“ се отрази като цяло положително на международната конференция, организирана от Булатом, но пътят е труден и дълъг и има още доста неща, които трябва да се свършат. Това коментира при закриването председателят на Булатом, Богомил Манчев. Той призова, освен това в еуфорията покрай АЕЦ „Белене“ да не се забравя работещата централа АЕЦ „Козлодуй“.

„Процесът тръгва от юристите и свършва при тях. Процесът зависи от държавата и големите корпорации. Но зависи и от всичко това, което вие правите, включително и за безопасността и съхранението на отпадъците“, отбеляза Манчев в заключителното си слово към участниците, сред които и студенти от Техническия университет в София, като допълни, че всички засегнати теми в рамките на конференцията имат своето място.
„Естествено, (за проекта за Белене) ще бъдат задействани всички противници. Ще използват думи като „мафия“ и „глупаци“, но искам от вас да се държите професионално“, каза той, като отбеляза значението за обществото на темите в ядрената енергетика. Председателят на Булатом обърна внимание на новото качество на кадрите, които ще са необходими за АЕЦ „Белене“, на нуждата от нови, млади хора, а също така и на вдигането на стандарта в региона.

Той не подмина и постиженията на страната ни като цяло в областта на ядрената енергетика.

България има три положителни качества, за да прави ядрена енергетика - първо, тя е член на Европейската общност, тоест политическата среда е сравнителна ясна. Второ, има лицензирана площадка, което е най-трудният процес в Европа, поради гъстотата на населението. Трето - имаме устроен и добре работещ ядрен регулатор, което е ясна гаранция за съседите.

Решението на Народното събрание е положителна стъпка, но има технологичен процес, който е много дълъг, припомни Богомил Манчев. При този проект сме в уведомителен режим, има някои неща, които трябва да се дооправят. Става въпрос за това, че през 6-те години, в които проектът бе спрян са настъпили изменения в някои от изискванията за безопасността на ядрените съоръжения.  „По наше виждане те са много малко неща“,  които както обясни той  не са съществени.  „Смятаме, че проектът може да бъде ъпгрейдван буквално за 6 месеца, не повече, за да може АЯР да го лицензира”.  Строителното разрешение по думите на Манчев ще отнеме по-дълъг период от време – около 15 месеца. Той изрази надежда скоро да стане ясно кой или кои ще са инвеститорите в този проект.

В същото време председателят на Булатом обърна внимание, че „в еуфорията за АЕЦ „Белене“, не трябва да се забравя работещата централа (АЕЦ „Козлодуй“). „Защото, ако нещо прави стабилна нашата енергийна система в момента и ще продължи да я прави още дълго, това е АЕЦ „Козлодуй“, заяви Богомил Манчев.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари