НАЧАЛО » българия

БНЕБ разработва сегмент за търговия с природен газ

fb
3E news
fb
07-12-2015 11:59:00
fb

Българските потребители ще купуват не само ток, но и природен газ от енергийната борса. Процсът обаче ще стартира  на по-късен етап. В момента е започнал процес на разработване на сегмент за свободна търговия със синьо гориво.

Първоначално, както се знае, търговията там ще започне с електроенергия, а след това ще бъде пуснато и синьото гориво. Въпреки това обаче "Българската независима енергина борса", която ще оперира свободната търговия с енергия у нас, вече е започнала да разработва сегмента за борсова продажба на природен газ. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на конференцията "Година на реформи в енергетиката. Каква е посоката?", организирана от 3еNews в партньорство с Български енергиен форум и Института за енергиен мениджмънт.

За да се случи свободната търговия със синьо гориво в България обаче е много важна диверсификацията на маршрутите и източниците на доставка на природен газ, обясни Петкова. Точно поради тази причина подписването на окончателното инвестиционно решение за интерконекторната връзка България-Гърция, което ще се състои на 10 декември, е от изключително сериозно значение. Не по-малко важни са и останалите газови връзки със съседните ни страни – Румъния и Сърбия. Петкова уточни, че интерконекторът със северната ни съседка, който е в най-напреднал стадий, се очаква да заработи в средата на 2016 г. Паралелно с това правителството работи активно и по изграждането на междусистемната връзка със Сърбия, за която има отпуснато европейско финансиране.

Енергийният министър припомни, че този четвъртък енергийната борса започва да работи в тестови режим. Така платформата ще бъде изпробвана както от производители и търговци, така и от клиенти. Засега ще се продава само електрическа енергия, както и догодина, когато започне реалната търговия. От думите на Петкова обаче не стана ясно кога можем да очакваме и първите сделки с природен газ.

Още тази седмица може да бъде избран конкретен модел, по който енергийният пазар у нас ще приключи пълната си либерализация. Днес у нас пристигат експертите от Световната банка, които са разработили няколко варианта. Родните експерти веднага започват да дискутират с тях, след което ще изберат схемата, по която ще се случи окончателната либерализация в България. "Тя е от изключително значение за нас. От успешното й въвеждане зависи финансовата стабилност на българската енергетика", заяви Петкова.

В тази връзка тя отбеляза, че реформите, предприети от парламента, правителството и Комисията за енергийно и водно регулиране през тази година, вече дават резултат. Освен промените в законодателството и създаването на Фонда за стабилизиране на електроенергийната ни система, от изключително значение е и въвеждането на финансов контрол в компаниите от сектора от страна на Министерството на финансите и Агенцията за държавна финансова инспекция, каза Петкова. Тя допълни и че това е от изключителна важност за цялостното стабилизиране на системата, тъй като в частните предприятия подобен контрол на инвестиции, разходи и т.н. се прави за първи път. http://inews.bg/

БНЕБ
По статията работи:

Маринела Арабаджиева