НАЧАЛО » българия

Глобиха с 23,3 млн. лв. "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение

КЗК обвини държавната газова компания в налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ

fb
3E news
fb
30-07-2014 01:01:00
fb

Санкция от 23 377 600 лева наложи КЗК на "Булгаргаз" за злоупотреба с господстващо положение. В решението на антимонополната комисия е посочено, че дружеството е злоупотребило с господстващо положение "на пазара на обществена доставка на природен газ от обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД на територията на Република България, посредством налагане на нелоялни търговски условия по договорите за обществена доставка на природен газ за периода 02.08.2010 г. – 31.12.2012 г. ".

През този период господстващото предприятие е принуждавало клиентите си да продължат срока на сключения между тях договор, без възможност за преговори и обсъждане на клаузите в него, информира БГНЕС. От друга страна, дружеството едностранно е поставяло пред клиентите си определени условия, без които договорите не могат да продължат действието си и без насрещни реципрочни права за клиентите. Не на последно място, "Булгаргаз" ЕАД е задължавало клиентите си да заявяват количества природен газ за следващата година по едностранно наложени Указания и Таблици със заложени в тях формули. Спазването на Указанията и коректното попълване на Таблиците води до необосновано завишаване на количествата газ, които потребителите заявяват за следващата година, а това би могло да доведе до неизпълнение на задълженията на клиентите за приемане на заявените количества.

Поведението на дружеството има експлоатативен характер, тъй като клиентите му (крайни снабдители и потребители) нямат алтернативен обществен доставчик и са принудени да продължат да се снабдяват с природен газ от него. Едностранно наложените от обществения доставчик условия в договорните отношения могат да доведат до прекратяването им, което от своя страна би довело до лишаване на клиентите от гарантираната им по закон непрекъснатост на доставките на природен газ", се казва в решението на КЗК.

Решението може да бъде обжалвано пред Върховния административен съд.

Булгаргаз
КЗК
злоупотреба с господстващо положение
По статията работи:

Галина Александрова