НАЧАЛО » българия

Битов абонат смени доставчика си на ток

Институциите получиха препоръки за улесняване на процедурата

fb
3E news
fb
08-06-2015 02:17:00
fb

От 1-ви Юли един апартамент в София ще се снабдява с ток на свободния енергиен пазар. Експериментът на energienpazar.bg се увенча с „успех“, но клиентът трябваше да премине през дълга и сложна процедура по смяна на доставчик.

В рамките на информационната кампания за крайни клиенти „Твоят енергиен избор“,  от онлайн платформата за избор на доставчик решиха да направят опит за регистриране на стандартен битов абонат на пазара по свободно договорени цени, припомня изданието. Целта на начинанието беше да се опише настоящия процес стъпка по стъпка и да се набележат мерки за улесняването му така, че в бъдеще всеки, който пожелае да направи смяната  и лесно.

След приключване на регистрацията, от платформата изпратиха отворено писмо към отговорните компании и институции с апел за предприемане на неотложни действия за изпълнение на закона и защита на правата на потребителите. В писмото са посочени конкретни предложения за премахване на ненужните стъпки така, че смяната да се извършва с максимум едно посещение в клиентски център и да приключва в рамките на законоустановения срок от 3 седмици.

От energienpazar.bg припомнят, че правото на клиентите да сменят доставчика си е записано от няколко години в Закона за енергетиката. Всяка година в страните от ЕС над 15 млн. клиенти сменят доставчика си. У нас прекомерно сложната процедура все още е пречка за това.

През 2004 г. държавата продаде енерго компаниите на стратегически инвеститори, като едно от изискванията беше те да имат опит от работата на свободен пазар, за да успеят да го приложат и у нас. През 2006 г. беше извършено разделяне на дейностите по разпределение и снабдяване. Създадоха се отделни разпределителни и снабдителни дружества с цел още на следваща, 2007 г., пазарът да е напълно отворен за всички. Милионите направени разходи по това разделяне бяха признати от регулатора и платени от всички клиенти в България през цените за тока. Осем години по-късно масовия потребител все още не може да се възползва от правата си и направената от него инвестиция.

Една от целите, записани в програмата на правителството е „завършване на либерализирането на пазара на електроенергия и природен газ, в резултат на което бизнесът и домакинствата да могат да избират своя доставчик на ел. енергия“. Изглежда това няма да е лесна задача, тъй като срещу интереса на малкия потребител е изправен този на големите енергийни компании.

Въпреки това от energienpazar.bg остават оптимисти за успешното приключване на процеса и дават за пример либерализацията на пазарите на телеком и пощенски услуги.

доставчик на ток
битови абонати
Закон за енергетиката
либерализиране на енергийния пазар
По статията работи:

Маринела Арабаджиева