Бизнесът поиска да се търси финансиране за АЕЦ "Белене" чрез фондова борса

Източник: atominfo.ru

Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) смятат, че в възможно да бъде намерено финансиране за АЕЦ "Белене" чрез фондова борса. Това става ясно от тяхно становище, което бе изпратено днес. От бизнес организацията допълват, че подкрепят реализацията на проекта, ако той бъде осъществен изцяло на пазарен принцип. До момента в ядрената сфера в света няма проект, за който средства да са били набирани през фондова борса. Това е така не заради непривлекателността на проекта, ами заради дългата възрвращаемост на средствата.
 
АОБР предлага и конкретни мерки за за реализацията на проекта. Според него държавата трябва да апортира в публично дружество досегашните материални и нематериални активи, включващи инженеринг, лицензионни права, площадка, извършени строителни работи, както и цялото получено или предстоящо да бъде получено оборудване, на което България е собственик. Като следваща стъпка от асоциацията предлагат да се изготви проспект за публично предлагане на емисия акции на това публично дружество на фондовата борса в обем, обезпечаващ набирането на достатъчен капитал за осъществяване на инвестиционната програма. „Така по възможно най-прозрачен и пазарен начин ще бъде оценена икономическата състоятелност на проекта“, смятат работодателите.

Според асоциацията публичното дружество, в което след увеличение на капитала му, ще участват стратегически, институционални и по-дребни инвеститори, трябва да довърши АЕЦ „Белене“. При това дружество е твърде вероятно е да има необходимост от ангажиране на дългов капитал“, смятат още от АОБР. Оттам очакват бъдещото публично дружество да реализира произведената електроенергия изцяло и само на енергийната борса: „от първия до последния мегаватчас на пазарни цени“.
 
АОБР изразява и някои резерви във връзка със заявките на Министерството на енергетиката, че проектът за АЕЦ „Белене“ ще бъде осъществен при пазарни условия. Оттам считат, че заявените от енергийния министър Теменужка Петкова условия да няма държавни гаранции и да няма дългосрочни договори за изкупуване на произведената електроенергия не са достатъчни.

От бизнеса настояват държавата да не поема други ангижименти към проекта както: преференциално ценообразуване, възможни доплащания на ценови разлики и за корпоративни гаранции от държавните дружества в енергетиката, например Български енергиен холдинг, Национална електрическа компания, АЕЦ Козлодуй.

От асоциацията настояват правителството ясно да декларира, че няма да се прилагат схеми за непазарни приходи. АОБР също така се съмнява в обявените публично цени на електроенергията, произвеждана от АЕЦ "Белене": „С аргумента, че такава била цената на електроенергията, произвеждана от АЕЦ „Козлодуй“, в публичното медийно пространство смело се коментират цени на произведената от бъдещата АЕЦ „Белене“ електроенергия в интервала между 25 и 50 евро за мегаватчас. Теза, която определяме като несъстоятелна и неадекватна на наличната информация – за сравнение, проектът Hinkley Point C, Великобритания заявява цена от 92,50 британски паунда за мегаватчас, при договор за 35-годишен период. През 2019 г. се очаква в Беларус да заработи нова АЕЦ, цените на която са от порядъка на 110 евро за мегаватчас. Проектът Akkuyu, Турция предполага цена от 124 щатски долара за мегаватчас, а разчетите за проекта на разширяване с два нови блока Paksi, Унгария са в горната граница на интервала 80-110 евро за мегаватчас”, допълват от АОБР.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Гост 1
    Това е много добро решение, ще бъде един вид референдум за централата, който иска да се строи да купи акции Това естествено е невъзможно за реализация, но идеята е забавна.
    Напиши отговор