БЕХ търси с конкурс три нови автомобила за ръководството си

Българският енергиен холдинг ще подновява автопарка за ръководството си. Дружеството публикува конкурс по оферти с наименование „Осигуряване на три фабрично нови автомобила при условията на оперативен лизинг за период от 4 години“. В предметът на поръчката са включени две обособени позици -  първата е за доставка на лек автомобил с предно задвижване и мощност не по-малко от 110 kW. Втората позиция е за доставка на два леки автомобила със задвижване 4х4 и мощност не по-малко от 140 kW.

Освен, че търсят мощен и изискан автомобил от БЕХ са записали още, че новата кола на лизинг трябва да бъде с дизелов двигател. В техническите изисквания е упоменато, че работният обем на двигателя на автомобила със задвижване на предните колела трябва да бъде поне 1900 куб. см. с мощност от 110 kW. Другите два автомобила са с 4х4 задвижване и при тях мощността е дори 140 квт, а разходът на гориво е още по-висок.

В поръчката е записано, че автомобилът трябва да отговаря на най-високите изисквания за опазване на околната среда – категория Евро 6, но все пак е предпочетена дизелова кола, а не такава, работеща на бензин.

Срок за подаване на оферти за участие в конкурса е до 17:00 часа на седмия работен ден от публикуване на поканата на сайта на БЕХ, е записано още в поръчката. За съжаление в офертата никъде не е написана нейната прогнозна стойност. Към настоящия момент документите за конкурса не са качени и на страницата на Агенцията за обществени поръчки.

От БЕХ имат и редица изисквания по отношение на оборудването на автомобилите. Освен съвременните изисквания за безопасност от холдинга държат в новите лизингови коли да имат вградени Bluetooth хендсфри устройства, подгряване на седалките и да бъдат черни на цвят или поне да са тъмно сив металик. Задните и странични стъкла на автомобилите пък трябва да са допълнително затъмнени. Припомняме, че преди няколко години от МВР специално направиха акция за проверка на допълнителното затъмняване на задните и странични стъкла на автомобилите, защото това може да бъде предпоставка за инциденти на пътя.

Автомобилът трябва да бъде снабден с безплатна „Пътна помощ“ на територията на ЕС, е записано още в поръчката на БЕХ. Пробегът на колата пък не трябва да надвишава 120 000 км. за целия период на договора. Срок за предаване на автомобила  е не повече от 60 дни след подписване на договора. Отделно от тези изисквания холдингът желае лизинговите коли да могат да се заместват с алтернативни при нужда, но от същия клас, както и да се обслужват регулярно и бързо от собствениците им.

Към момента автопаркът на Българския енергиен холдинг е съставен основно от автомобили на известни немски компании. Дружеството изглежда на този етап не проявява интерес към закупуване или вземане на лизинг на модерните в наши дни електромобили.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 1 0
  2
  Мнение
  Решението за оперативен лизинг е добър вариант за една фирма, ползва се по цял свят. Все още в България е като тера инкогнито. Между другото, статията е пълна с некоректни подмятания от страна на автора: Затъмняване на задното и задните странични стъкла на автомобилите е позволено от закона, забранено е затъмняването на предните странични и челното стъкло. Затъмнените стъкла водят до повече комфорт за пътниците отзад през лятото и до по-малко работа на климатика, т.е. по-нисък разход. Проверките на КАТ са за затъмняване на предните странични и челното стъкло. Електромобилите са с ограничен пробег и са подходящи за ползване в града или на по-къси дистанции. Обектите на дъщерните фирми на БЕХ са на стотици километри разстояние. Това осмисля конвенционален автомобил да бъде предпочитан все още за такъв тип пътуване. Големите разстояния пък означават, че е по-икономически изгодно автомобилът да е дизелов.
  Напиши отговор
 • 2 0
  1
  Европеец
  Ръководството на БЕХ носи цялата отговорност за наложената му глоба от 77 068 000 евро от ЕК, или над 150 млн.лв, а те си купуват нови коли. Е това ако не е наглост, здраве му кажи..
  Напиши отговор