НАЧАЛО » българия

БЕХ търси пет нови банки, за да покрие изискванията за разпределение на средствата си

Холдингът поддържа по 8-9 разплащателни сметки, в които държи средно по 7 млн. лева

fb
3E news
fb
15-08-2014 05:42:00
fb

Българският енергиен холдинг търси пет нови банки, които да обслужват паричните потоци на дружеството. Това става ясно от публикуваната преди ден покана за провеждане на конкурс, качена на интернет страницата на холдинга.

Идеята е да се изберат още пет обслужващи институции към досега избраните пет, обясняват от БЕХ. Причината е, че холдингът няма право да поддържа повече от 25% от средствата си в една банка. Това бе решено още от предишното служебно правителство, въпреки че и в момента някои държавни енергийни предприятия не могат да намалят експозициите си до това ниво.

За участие в процедурата ще се търсят само нови банки и няма да бъдат сключвани договори с финансови институции, с които вече БЕХ има договорни отношения. Срокът на договора е за една година, става ясно от обявлението. Единственото условие за банките е размерът на собствения им капитал да не е под 150 млн. лева.

В момента БЕХ поддържа 8-9 разплащателни сметки в лева, в която има средно по около 7 млн. лева. Отделно холдингът има 7 сметки в щатски долара, където поддържа средно по 25 хил. долара. Сметките в евро са 4 и в тях се поддържат средно по 90 хил. евро, става ясно от поръчката.
Средният размер на депозитите на БЕХ за един месец е около 100 милиона. В тримесечни депозити холдинга държи по около 20 млн. лева, а в шестмесечни по 100 милиона, уточняват оттам.

Конкурсната процедура е качена на 13 август на страницата на БЕХ, а оферти се събират до 10-тия ден след публикуването на поканата.

Припомняме, че според последните извесни данни холдингът е надвишил разрешената експозиция и в КТБ държи 25,08% от средствата си. Други 25.60 на сто от средствата пък са били в "Уникредит Булбанк", сочи справката за края на юни тази година.

БЕХ
банки
експозиция на средства
конкурс
По статията работи:

Георги Велев