БЕХ преговаря с ЕК да увеличи с 600 млн. лв. капитала на ТЕЦ "Марица Изток 2"

Централата завърши миналата година със загуба от близо 320 млн. лв.

Планира се увеличение на капитала на ТЕЦ "Марица изток" 2 с около 600 млн. лева, съобщи изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов по време на конференцията, организирана от БФИЕК „Индустриален триатлон – Климат, енергетика и околна среда“

"Това, което сме индикирали на работна среща през януари тази година с главна дирекция "Конкуренция", е за намерение от около 600 млн. лева", каза Иванов. За да се случи това увеличение на капитала, ще се поиска нотификация от Европейската комисия.

В случай, че се прецени, че това не е е държавна помощ, в момента, в който получим такъв документ, ще подадем документи в Търговския регистър, добави Иванов пред журналисти в рамките на форума. По думите му, централата може да се подсигури финансово само чрез вдигане на капитала. В противен случай още догодина тя може да бъде в несъстоятелност.

Дълговете на финансовото закъсалата държавна ТЕЦ само към БЕХ са за около 1 млрд. лева и продължават да нарастват. Задълженията най-вероятно ще се преоформят, за да започне да тече нов давностен срок. В рамките на процедурата за увеличението на капитала ТЕЦ "Марица Изток 2"  трябва да може на пазарен принцип да покрива тази допълнителна инвестиция.

Петьо Иванов посочи, че финансовите резултати на ТЕЦ "Марица изток" 2 през януари са положителни - отчетени са 10 млн. лева печалба, но това е благодарение на по-високите цени на енергийната борса през този период. По предварителни отчети през 2018 г. ТЕЦ "Марица Изток" 2 ще завърши годината със загуба от близо 330 млн. лева. В групата на БЕХ единствените по-лоши финансови резултати са тези на НЕК.
Загубата на централата се получава основно заради увеличението на квотите вредни емисии през последната една година.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари