НАЧАЛО » българия

Световната банка започва одит на енергетиката преди либерализацията на пазара

fb
3E news
fb
07-08-2015 12:47:00
fb

Световната банка ще прави цялостен одит на финансовото състояние на българския енергиен сектор преди отварянето на пазара от началото на следващата година и старта на енергийната борса. Българският енергиен холдинг (БЕХ) и международната финансова институция подписаха днес консултантския договор в присъствието на енергийния министър Теменужка Петкова.

 Стойността на договора не бе оповестена. Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен и министър Петкова обясниха, че за това е необходимо съгласието на Световната банка, а на постоянния представител на институцията Блага Джурджин й се наложи да напусне събитието по-рано. Така тя не можа да отговори на журналистически въпроси.

 Според договора Световната банка трябва да направи цялостен преглед на финансовото състояние на българския енергиен сектор и набелязване на стъпки за преминаване към пълна либерализация на пазара на електрическа енергия до края на годината.

 Договорът е със срок от 6 месеца. Той включва извършване на секторен финансов анализ. В частност той ще обхваща Националната електрическа компания (НЕК), като ще трябва да даде отговор на въпроса за финансовото състояние на дружеството и да набележи мерки за бъдещето й. На тази база ще бъде избран модел на енергийна борса, обясни министър Петкова.

 Документът предвижда консултации на Световната банка с всички заинтересовани страни. От днешна дата до ноември се очаква за тази цел Световната банка да подготви междинен доклад, който да стане основа за промеи в закона за енергетиката обясни Петкова. Със Световната банка ще бъде обсъдена и възможността за компенсаторен механизъм, който да не позволи трупането на дефицит в НЕК при отварянето на енергийната борса.

 Всички знаем, че либерализацияята на пазара трябва да се случи максимално бързо, каза министър Петкова. Тя припомни, че правителството вече е предприело няколко стъпки втази посока - издаването на лиценз на БЕХ от страна на Комисията за енергийно и водно регулиране за извършване на тази дейност (в края на 2014 г.) и подписването на договора между БЕХ и Норд пул. С подписването на днешният договор със Световната банка на практика вървим към либерализацията, обясни енергийният министър. 

 Един от най-сериозните проблеми е свързан с разликата между цената, на която НЕК купува електронерегия и цената, по която продава. След либерализацията обаче няма да има регулиран пазар, а енергийният регулатор ще определя само цените на мрежовите услуги.

 Въпросът е какво ще се случи с НЕК, която вече няма да е обществен доставчик, а играч на свободния пазар. В същото време електрическата компания ще продължи да изкупува електроенергия по дългосрочните договори с американските централи и по договорите с преференциални цени, тоест отново ще се оформи дефицит, обясни Петкова. Затова със Световната банка ще се търси компенсаторен механизъм, който да тушира недостига.

 По думите на енергийния министър, при изготвянето на анализа от Световната банка правителството, което стои твърдо зад този проект, очаква анализ по най-добрите световни практики. В отговор на въпрос за преходен период заради опасността от скок на цените за някои категории потребители, министърът обясни, че не се изключва нито един вариант.

Енергийната борса ще бъде към Министерство на финансите, обясни още министър петкова. До този вариант се е стигнало след сериозна кореспонденция с Европейската комисия по отношение на прозрачността на Българската независима енергийна борса. Ако борсата е към енергийното министерство е очевидно, че БЕХ ще е в конфликта на интереси, затова е избран вариантът принципал на борсата да е Министерство на финансите, стана ясно от обяснението на Петкова. Тя обаче отказа да коментира повече по този въпрос, като се мотивира с очакваният анализ на Световната банка.

 Министърът Петкова обаче бе категорична, че енергийната борса ще стартира в началото на 2016 г. - "февруари или март".  

 "Вярвам, че това навременно подписване на договора ще позволи качествено представяне на сектора "Енергетика" в доклада на Световната банка, който ще помогне на правителството да подготви стратегията си за финансово стабилизиране на сектора и за неговата либерализация", каза Блага Джурджин от Световната банка.

 Изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен обясни, че в кратък срок е подготвено споразумението. "То ще даде основата за либерализирането на пазара. Имаме амбицията либерализацията да се случи в много кратки срокове", заяви Коен.

 Той посочи, че докладът на Световната банка ще даде отговор как да се случи либерализирането на пазара, но и обективен анализ за състоянието на сектор "Енергетика". "Трябва да знаем от къде тръгваме по този път за свободния пазар на електрическа енергия в България. Малко късничко, но се присъединяваме към този пазар, който съществува в почти във всички страни. Следващият етап след либерализирането на пазара е присъединяването на нашия пазар към вече съществуващите такива пазари. Гледаме напред и вървим по пътя, по който трябва да се върви", добави директорът на БЕХ. 

БЕХ
Световната банка
консултантски договор
По статията работи:

Галина Александрова