НАЧАЛО » българия

БЕХ и "Уестингхаус" сключиха споразумение за VII блок на АЕЦ "Козлодуй"

Според премиера Орешарски е напълно възможно през 2016 г. да започнем строителството на новия ядрен реактор

fb
3E news
fb
12-12-2013 03:11:00
fb

Българският енергиен холдинг и американската компания "Уестингхаус" сключиха днес споразумение, което ще даде възможност до 9 месеца да се извърши предварителна работа по съгласуване на техническите и финансово-икономическите параметри за изграждането на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Това обяви днес премиерът Пламен Орешарски след срещата си с президента и главен изпълнителен директор на "Уестингхаус" Дани Родерик. Двамата обсъдиха подготвителните дейности по започването на проекта за VII блок в единствената българска АЕЦ. Очаква се подготвителната работа за това да продължи до 9 месеца. Според премиера Орешарски е напълно възможно през 2016 г. да започнем строителството на новия ядрен блок. Той изрази увереност, че за по-кратък срок БЕХ и "Уестингхаус" ще се договорят за параметрите за строежа.

 

Орешарски припомни, че проектът няма да ангажира никакви бюджетни средства, ще бъде кредитиран дъллгосрочно най-вероятно от американската Ексимбанк и Японската банка за международно сътрудничество. Комбинацията от финансиране предстои да се уточни при параметри, които също предстои да се уточняват, заяви Орешарски. Той заяви, че в следващите девет месеца е важно как ще структурираме финансовите и технически параметри на проекта.

 

"За нас е чест, че с министър-председателя, че той ни отдели време, за да обмислим нещо толкова важно като енергийната сигурност на България. Това е пътуване, през което ще минем. Ние възнамеряваме да изградим в България проект, който ще следва принципите на енергийната сигурност и най-високи съвременни стандарти. Същевременно той ще допринесе за икономическия растеж и енергийната сигурност на страната", заяви президентът на "Уестингхаус" Дани Родерик. Той заяви, че "Уестингхаус" е напълно отдадена да сбъдне българските енергийни мечти. От компанията обещаха да водят продуктивни и прозрачни разговори с българското правителство.

 

В момента 4 нови реактори се строят в Китай и четири нови реактори са построени в САЩ. За Китай се подготвят още 8 блока, съобщиха малко по-късно от правителствената пресслужба. Първият AP 1000 ще бъде свързан към мрежата в края на 2014 г. или началото на 2015 година. Ако България започне изграждането на 7 блок, след тези преговори и след стъпките, които ще последват преди окончателното инвестиционно решение, повече от 8 реактори ще бъдат завършени или в процес на изграждане, което ще позволи на България да избегне всички грешки на пилотните проекти и да използва процеса на обучение.

От пресслужбата допълниха, че Уестингхаус са подписали нов договор за модернизацията на измервателни уреди и контролни системи за Aux сгради в АЕЦ "Козлодй". Той бе подписан миналия месец.

 

По време на срещата не бе дадена възможност на медиите да зададат въпроси, свързани с един от основните бъдещи ядрени проекти у нас.
По статията работи:

Галина Александрова