НАЧАЛО » българия

Банките не искат да отпуснат пари на "Булгаргаз"

ТЕЦ "Марица Изток 2" успя да вземе 15 млн. лева, за да плати заплатите на работниците

fb
3E news
fb
06-09-2014 09:58:00
fb

Нито една банка не иска да отпусне кредит от 90 млн. долара на държавната "Булгаргаз". Това показва справка в регистъра за обществени поръчки. Компанията се оказа без налични средства в началото на август, след затварянето на Корпоративна търговска банка в края на юни.

В нарушение на постановлението за концентрация на парите на държавните фирми, "Булгаргаз" държала 98% от средствата си именно в КТБ, припомня в. "Труд". Според отчета на дружеството там са блокирани 17 млн. лв., както и депозити на компанията.

Без достатъчно средства дружеството не може да запълни хранилището в Чирен. То пък гарантира доставките на синьо гориво през зимата, когато потреблението скача рязко. Още през пролетта Европейската комисия предупреди, че е възможен проблем с доставките заради конфликта между Русия и Украйна. България получава над 88% от газа си от Русия през Украйна.

Служебният министър Васил Щонов коментира, че в момента се търсят всички възможности за намиране на средства за запълването на Чирен.

С оборотен кредит е успяла да се сдобие обаче ТЕЦ "Марица-изток 2", чиито средства също са блокирани в КТБ. Дружеството ще получи заем от 15 млн. лева от ОББ, показва справка в регистъра за обществени поръчки. Парите ще бъдат използвани за изплащане на заплати на работниците.

Булгаргаз
ТЕЦ "Марица изток 2"
кредит
заплати
По статията работи:

Георги Велев