Банките не искат да отпуснат пари на "Булгаргаз"

ТЕЦ "Марица Изток 2" успя да вземе 15 млн. лева, за да плати заплатите на работниците

Нито една банка не иска да отпусне кредит от 90 млн. долара на държавната "Булгаргаз". Това показва справка в регистъра за обществени поръчки. Компанията се оказа без налични средства в началото на август, след затварянето на Корпоративна търговска банка в края на юни.

В нарушение на постановлението за концентрация на парите на държавните фирми, "Булгаргаз" държала 98% от средствата си именно в КТБ, припомня в. "Труд". Според отчета на дружеството там са блокирани 17 млн. лв., както и депозити на компанията.

Без достатъчно средства дружеството не може да запълни хранилището в Чирен. То пък гарантира доставките на синьо гориво през зимата, когато потреблението скача рязко. Още през пролетта Европейската комисия предупреди, че е възможен проблем с доставките заради конфликта между Русия и Украйна. България получава над 88% от газа си от Русия през Украйна.

Служебният министър Васил Щонов коментира, че в момента се търсят всички възможности за намиране на средства за запълването на Чирен.

С оборотен кредит е успяла да се сдобие обаче ТЕЦ "Марица-изток 2", чиито средства също са блокирани в КТБ. Дружеството ще получи заем от 15 млн. лева от ОББ, показва справка в регистъра за обществени поръчки. Парите ще бъдат използвани за изплащане на заплати на работниците.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари