АОБР иска съдействие от българските евродепутати за по-бърз отговор от ЕК по казуса с американските ТЕЦ

Източник: АОРБ

От Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) са поискали съдействие от българските депутати в Европейския парламент за по-бързо произнасяне на Европейската комисия по казуса с т. нар. американски централи. Това става ясно от отворено писмо на работодателското обединение до 17-те евродепутати, публикувано на интернет страницата на Българската стопанска камара. В АОБР чренуват четирите национално представителни работодателски организации - БСК, АИКБ, КРИБ и БТТП. Публикуваме целия текст на позицията без редакторска намеса.

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

С жалба от 14 януари 2017 г. до Европейската комисия представителните организации на национално равнище  –  Асоциация на индустриалния капитал в България, Българска стопанска камара - съюз на българския бизнес, Българска търговско-промишлена палата и Конфедерация на работодателите и индустриалците в България, обединени в Асоциация на организациите на българските работодатели, сигнализираха Комисията за неправомерна държавна помощ при изкупуване от българско държавно дружество („НЕК“ ЕАД) на електрическа енергия от „Ей и ЕС ЗС Марица Изток 1“ ЕООД  и „Контур Глобал Марица изток 3“.

Съгласно сключения на 13.06.2001 г. договор, „НЕК“ ЕАД се задължава да изкупува дългосрочно произведената от двете енергопроизводителни дружества електрическа енергия, при условия и цени, които поставят тези електрически централи в по-изгодно икономическо положение спрямо останалите производители на ел. енергия в България.

Посочените договорни условия са нарушение на правото на общността по всички критерии за неправомерна държавна помощ, на чл. 107 ал.1 от Договора за функциониране на ЕС. Ежегодно двете централи изземват 486 млн. лева от домакинствата и бизнеса в България чрез високите си преференциални цени за произвежданата от тях ел. енергия.

До настоящия момент Комисията все още не се е произнесла по молбата ни за установяване на нарушение на чл. 87, §1 от Договора за създаване на Европейската общност (консолидирана версия).

Като председателстващ Асоциацията на организациите на българските работодатели, се обръщам към Вас с молба да съдействате за произнасяне от Европейската комисия по поставения проблем.

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
2 коментари
 • 0 0
  2
  УФ
  Мила част от всички работодатели в България, след като се намесихте в управлението на държавата, сега правите опит да управлявате и Европейската комисия. Sorry, няма да ви се отвори парашута. Много сте малки и незначителни за тези мащаби.
  Напиши отговор
 • 1 0
  1
  истината
  Мили Работодатели,дело SA39101/14г.заведено в регистрите на главна дирекция конкуренция на ЕС отдавна не съществува! ПРОВЕРЕТЕ!
  Напиши отговор