НАЧАЛО » българия

Антъни Блинкен: Интерконекторът с Гърция ще преобрази енергийния сектор в България

fb
3E news
fb
07-05-2016 02:11:00
fb

Интерконекторът между България и Гърция крие потенциала буквално да преобрази енергийния сектор не само в България, но и на Балканите. И ще донесе диверсификация в източниците и маршрутите, които ще подсилят енергийната сигурност в региона. Това заяви на съвместна пресконференция с външния министър Даниел Митов заместник-държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен, предаде БГНЕС.

Двамата дипломати определиха като изключително плодотворни разговорите между представители на България и САЩ. По думите на Митов тъй като сме изправени пред изключително враждебна среда в международен мащаб нашето взаимодействие трябва да бъде още по-задълбочено.“Обобщавайки работата до момента отбелязваме със задоволство, че съвместните българо-американски екипи работят ефикасно и постигнаха добри резултати.

В областта на сигурността бих искал да изтъкна засиленото използване на българо-американските съвместни съоръжения, рестартирането на процес за придобиване на нов многоцелеви изтребител, и всички усилия в посока модернизация на българските въоръжени сили“, подчерта българският външен министър. И допълни за положителната роля, която ще има в областта на енергетиката постигнатото благодарение на активната роля на САЩ окончателно инвестиционно решение за изграждане на междусистемната газова връзка между България и Гърция и продължаващата работа по преодоляване енергийната зависимост на България.

Антъни Блинкен подчерта водещата роля на България за борба с контрабандата, чрез която страната ни е създала пример и действителни резултати. Блинкен спомена като положителен пример за сътрудничеството между двете страни съвместната инвестиция между американското министерство на енергетиката и АЕЦ „Козлодуй“ за доставката у нас на съвременен циклотрон, чрез който ще се осъществява борбата с рака. „Интерконекторът между България и Гърция крие потенциала буквално да преобрази енергийния сектор не само в България, но и на Балканите, катоще донесе диверсификация в източниците и маршрутите, които ще подсилят енергийната сигурност в региона“, подчерта американският заместник-държавен секретар.

Той допълни, че Вашингтон подкрепя напълно усилията на България за военна модернизация, които ще допринесат както за нашата сигурност, така и на цялата НАТО. Блинкен защити намеренията за подписване на споразумението за за трансатлантическа търговия и инвестиции (ТТИП). Той сравни това споразумения с подобното, което САЩ подписаха с азиатски държави.“Търговията така или иначе се случва, въпросът е кой ще определя правилата за това. Ако го правим съвместно, то ще бъде извършено със създаването на най-високите стандарти за закрила на работниците, околната среда и защита на прозрачността. Нашите народи и работещи не само да се облагодетелстват, но и да бъдат защитени. Това ще огранчи бариерите, ще опрости бюрокрацията и процедурите, това означава и повече инвестиции тук, в България“, каза Блинкен.

За визите за пътуващите към Щатите българи Даниел Митов каза, че въпросът е достатъчно комплексен и не опира само до Държавния департамент. Той спомен, че при визитата си в САЩ се е срещнал със сенатори и конгресмени, за да използва възможността за огласяване на българската позиция в законодателните среди на САЩ. „Имаме още доста какво да направим по въпроса. Засега това, което можем да си поставим като цел, е да бъде намален броя на отказите на визи.“ Според Митов е необходимо българските граждани да разберат, че граждани, които не биха получили американски визи, няма нужда да правят опити за това, посредством което в статистически план ще намалее броят на отказаните визи. „Не мога да предскажа кога ще стане отмяната на визи. Най-добре е да работим и да кажем на хората, когато сме постигнали нещо, отколкото да определяме дати, които не можем да изпълним“, заключи външният ни министър.

интерконекторът България - гърция
газова инфраструктура
Антъни Блинкен
Даниел Митов
България
сащ
По статията работи:

Галина Александрова