Анжела Тонева: Поевтиняването на "зелената" енергия няма да намали цената на тока

Не е възможно само с регулаторна политика - чрез цената, да се постигат целите за увеличаване на дела на ВЕИ-производствата в енергийния микс, смята председателят на ДКЕВР

Анжела Тонева Снемка: БГНЕСЗа преразглеждане на политиката за подкрепа на ВЕИ-производствата призава  председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР ) Анжела Тонева след края на проведеното днес общественото обсъждане, на което беше обсъден доклад на работна група на регулатора за политиката при формиране на преференциалните цени на електроенергията от възобновяеми източници. По данни на Енергийният системен оператор /ЕСО/ електричеството от ВЕИ доближава около 25% от енергийния микс. По време на последните две правителства - кабинетът "Борисов" и служебното правителство, именно дългосрочните договори, сключени с ВЕИ-производителите,  са предизвикали огромното обществено напрежение около високите сметки за ток. Затова само през последните 6 месеца 3-то правителство настоява за промяна на цената на тока, изкупуван от ВЕИ.


Докладът на работната група предвижда намаляване на преференциалните цени на зеления ток от централи, които са получили акт 16 и са присъединени към мрежата след 1 юли 2013 г. Подробните цифри и предложенията за цените  ще бъдат публикувани на страницата на ДКЕВР.

Намаляването на цените за изкупуване на тока от възобновяеми централи обаче няма да доведе до поевтиняване на еленергията за крайните потребители до края на тази година, съобщи Анжела Тонева. Според нея отражение може да има в средносрочен план. Възниква логичният въпрос - защо миналата година токът за крайния потребител поскъпна именно заради зелената енергия, а сега при нейното поевтиняване цената остава същата. От енергийния регулатор обясниха подробно този "парадокс".

В момента ДКЕВР няма възможност да преустанови изкупуването на енергия по вече инсталираните мощности, заяви Тонева. Съгласно закона за възобновяемите източници инсталациите, които имат акт 16 към определена дата - в случая 1 юли 2013 г., работят до края на периода на изкупуването си - 20 г.,  със съответната цена. Към днешна дата са инсталирани 1000 мегавата мощности от фотоволтаици, 600 мегавата от вятърни централи, 29 мегавата - от биомаса, от малки ВЕЦ - максимум 50 мегавата, по данни на Еленко Божков, който е член на ДКЕВР. Токът от тях ще продължи да се изкипива по цените в подписаните договори.

От миналата година капацитетът за присъединяване на нови ВЕИ централи е ограничен, с изключение на вече сключените договори. Поради това няма много нови проекти, които да се присъединят към мрежата след 1 юли. Заявените мощности на биомаса например са едва около 21 мегавата. Тоест, през новия регулаторен период няма да има толкова нови ВЕИ централи, които да повлияят на средната продажна цена на зелената енергия. В същото време в миналогодишната цена не са отразени всички "зелени" мощности. Те са доста и поради това в момента се търси механизъм включването им сега да не се отрази на крайната цена.

Анжела Тонева смята, че е необходимо да бъде преразгледана енергийната политика по отношение на подпомагането на ВЕИ производствата.  "Много е трудно, и почти невъзможно, както вече се видя в последните месеци, да се прави само с регулаторна политика чрез цената, да се постигат целите по отношение на ВЕИ-производствата. Те са в правото си да отстояват своите искания така, както ги виждат от тяхна гледна точка. Необходимо е да се съобразят абсолютно всички факти и обстоятелства, намаленото потребление и всичко останало в страната", каза тя.

От своя страна членът на регулаторната комисия Димитър Димитров припомни, за "трите 20" (Европейската Директива, за 20% електроенергия от ВЕИ през 2020 г. и за намаляване на вредните емисии с 20%) които също трябва да спазваме като членове на ЕС, и за чието изпълнение предстои да научим новите факти в края на годината. "Трите 20 касаят" от миналата година не крайни продажби и крайно потребление, а касаят първичен енергиен ресурс, заяви Димитров. Според него това означава, че ще бъде контролиран изразходваният първичен енергиен ресурс. Всички кондензационни топлоелектрически централи оползотворяват до 40 - 45% от първичния енергиен ресурс, а всички комбинирани електроцентрали – над 80% от първичния енергиен ресурс, допълни той.

Има една асиметрия в информацията и тя се дължи на това, че законът за енергията от възобновяеми източници предвижда една част от тези възобновяеми източници да се присъединяват даже без становища до 5 киловата, а до 30 киловата за слънчеви инсталации и до 1.5 мегавата от биомаса и водноелектрически централи безпрепятствено да се присъединяват, коментира и Еленко Божков, член на ДКЕВР. Той допълни, че според решение на министъра на икономиката и енергетиката от миналата година, няма необходимост за присъединяване на нови мощности, но става дума за големите инсталации, над 1.5 мегавата.

От Институт за публично-частно партньорство Красимир Кръстев припомни в началото на обсъждането, че за фолтовотаиците от юни ЕС въведе 11,8% мита върху модулите. Така новото 7-8% увеличение не е отчетено, смята той и изрази надежда, че през август няма да бъдат качени митата от 48 до 60 процента, за да може да се развива секторът в целия свят.

Венцислав Киряков призова към преразглеждане на нормата на възвръщаемост, тъй като така ще може поне с 10% да се смъкне цената на тока.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари