НАЧАЛО » българия

Американската Linden Energy придобива половината от акциите на „Овергаз“

Родната компания ще развива проекти в Западните Балкани както и LNG терминал в Албания

fb
3E news
fb
08-07-2021 07:07:37
fb

Американската компания Linden Energy закупи 50 процента от акциите на българската компания „Овергаз“. Това обяви Стивън Пейн, президент на Linden Strategy който заедно с изпълнителняи директор  на „Овергаз“ Светослав Иванов подписаха документа. Новината бе обявена по време на енергийния панел, който бе част от президентския форум към Инициативата "Три Морета".

В момента сме много щастливи да обявим официално сътрудничеството си. Вече работим заедно по няколко проекта, които ще развиваме, включително и за развитие на газови доставки в Западните Балкани, обясни Пейн.  В момента се радваме, че можем да си сътрудничим с най-голямата частна газова компания в България.

Очаква се Овергаз и Linden да инвестират съвместно в проект за изграждане на LNG терминал в Албания. Планират се и инвестиции в газови интерконектори със Западните Балкани.  Ще бъдат направени и сериозни инвестиции в изграждане на нова газоразпределителна мрежа в България и в балканските страни, стана ясно още по време на анонсирането на сделката.

Ще инвестираме нашите усилия в това начинание и вярваме, че то ще подпомогне конкуренцията и газовия секор както в България, така и на Балканите, сподели Светослав Иванов. Той добави, че сериозен проблем в България си остават загубите при първичните енергоносители. Очаква се да бъдат дадени повече подробности по сделката в най-скоро време.

Linden Energy е основана през 2013 г. от Стивън Пейн и успешно работи по проекти в Европа и Южна Азия, като е участвала в изграждането на големи международни газопроводи и в областта на износа на втечнен природен газ. От 2016 г. Linden Energy е собственик на 10 процента от капацитета на газовия интерконектор Гърция-България.

Овергаз
Linden Energy
акции
придобиване
инвестиции
По статията работи:

Георги Велев