Алтернативи на тютюна – отглеждане на овце и кози

Така ЕС ще решава проблемите на тютюнопроизводителите

 

Отглеждането на овце и кози е една от възможностите за алтернативна заетост на тютюнопроизводителите, каза министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по време на парламентарния контрол в отговор на питане за политиката в сектора "тютюнопроизводство" за 2010 и 2011 г.

Той посочи, че основната цел на министерството е насърчаване на тютюнопроизводителите за преминаване към други сектори и отрасли чрез създаване на алтернативни дейности. След изтичането на тригодишния преходен период предоставянето на държавна помощ на тютюнопроизводителите е било прекратено, което налага търсенето на нови възможности за тяхното подпомагане.
Министърът съобщи, че от идната година ще започне прилагането на схема, финансирана със средства от ЕС, чиято цел е не е само предоставяне на допълнителен доход, но и насърчаване на тютюнопроизводителите да отглеждат овце и кози като алтернатива на отглеждането на тютюн. Според земеделския министър се водели разговори с ЕК и по други възможности за заетост по Програмата за развитие на селските райони. По разработената за 2010 г. схема за национални доплащания към директните плащания за тютюн са подадени 31 938 заявления за подпомагане, които вече са обработени от ДФ "Земеделие".
Министерството е изготвило и методика за разпределение на общата сума за подпомагане по сортови групи тютюн и ДФЗ е в пълна готовност да извърши плащане при осигуряване на средства от държавния бюджет, добави той, цитира от БТА.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари