Азербайджан ще осигурява една трета от търсенето на газ в България

посланикът на Азербайджан Наргиз Гурбанова, сн. Trend.az

Азербайджан ще осигурява една трета от търсенето на газ в България. Това каза посланика на Азербайджан в България Наргиз Гурбанова по време на радиошоуто на John Batchelor, цитирана от агенция Trend.az.

„Азербайджан и България са стратегически партньори. Фактически Азербайджан е най-големият партньор на България в Кавказ. Преди три години, през 2015 г. беше подписан важен документ – Декларация за стратегическо партньорство, който повишава нивото на приятелските и добросъседски отношения между нашите страни до стратегическо партньорство“, каза посланикът.

Гурбанова отбеляза, че това партньорство предвижда по-тясно взаимодействие в редица области, представляващи общ интерес. Едно от направленията е енергетиката, която към настоящия момент е най-важната област на сътрудничество.

„През 2013 г. беше подписано споразумение за доставка на газови ресурси от Азербайджан за България. Към настоящия момент си сътрудничим тясно с българските партньори и много се надяваме, а и с нетърпение очакваме, че България ще построи ключовия елемент за тези доставки – интерконекторът „Гърция-България“, каза още посланикът.

По думите на посланикът, предполага се, че даденият интерконектор ще започне да работи пълноценно в края на 2019 – началото на 2020 г. и ще осигури възможността за доставка за България на един милиард куб м природен газ.

„Това е много сериозно количество, като се има предвид, че ежегодното търсене на енергийни ресурси в България е на ниво от 2,7-3 млрд. куб м. Това означава, че Азербайджан ще осигурява една трета от търсенето на газ в българия“, каза Гурбанова.

Посланикът отбеляза, че неотдавна държавната компания на Азербайджан SOCAR е проявила интерес към участие в процеса на газификация на България.

„Към настоящия момент са газифицирани само пет процента от територията на България. SOCAR сега търси възможности за подготовка на технико-икономическа обосновка, за да уточни какви са перспективите на Азербайджан за участие в този проект“, каза Гурбанова.

Изданието уточнява, че IGB е газопровода, който ще осигури възможност на България да получава азербайджански газ, добит при втория етап от разработката на газокондензатното находище Шах Дениз“. IGB ще бъде включен към газопровода ТАР (Трансадриатическия газопровод), по който газо от „Шах Дениз“ ще се доставя до европейските пазари.

Първоначалният капацитет на IGB е за три милиарда кубични метра.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари