НАЧАЛО » българия

АЕЦ "Козлодуй" и НЕК ще продават ток на енергийната борса

fb
3E news
fb
18-12-2015 04:55:00
fb

Очаква се АЕЦ „Козлодуй“ и НЕК да се регистрират за участие в борсовата търговия. Това съобщи изпълнителният директор на Българската независима енергийна борса Константин Константинов. Това ще стане по силата на анагажимента, който "Българският енергиен холдинг" /БЕХ/ пое пред европейската комисия, за да избегне санкции от Брюксел за злоупотреба с пазарно положение.

Държавният холдинг се е задължил да предлага определени количества електроенергия на бъдещата енергийна борса и така  е убедил еврокомисарите, че е готов да скъса с практиките на нарушаване на конкуренцията, съобщи преди седмица ЕК.

По думите на Константинов, и АЕЦ-а, и НЕК ще имат интерес да участват на борсата и извън количествата, които трябва да предлагат по силата на споразумението с Брюксел.

Средите цени, които се постигат от 8 декември, когато започна тестоването на борсата, досега, са между 70 и 74 лева за мегаватчас, което е близко до нивата на останалите борси в региона. В отделни часови отрязъци има по-високи цени – в рамките дори и на до 100 лева, съобщи Константинов. Макар че тези цени не са показателни, защото не се знае кой участник какви стратегии пробва. "В един тестов процес, когато не носиш реална отговорност за плащане на енергията, която купуваш или продаваш, може да пробваш каквото ти дойде наум“, уточни шефът на БНЕБ.

По-мнението на експертите един от големите проблеми в началото на обросавата търговия ще е ликвидността, затова е необходимо да се включат повече производители. Според  Константинов пазарът ще е ликвиден, когато през него се търгуват около 5% от общото потребление на електроенергия в страната.

Тестовете на работата на борсата показват липса на сериозни проблеми, добави Константинов. През изминалата седмица в един ден са били изтъргувани около 3 хил. мегаватчаса, което той определи като „ добро ниво“.

БНЕБ
енергийна борса
АЕЦ "Козлодуй"
НЕК
По статията работи:

Галина Александрова