НАЧАЛО » българия

Агенцията по горите е обявила конкурс за директори на парк "Българка" и на парк "Русенски Лом"

fb
3E news
fb
12-06-2014 11:28:00
fb

Изпълнителната агенция по горите е обявила два конкурса за директори на природен парк "Българка" и Природен парк "Русенски Лом". Това се случва няколко дни след като пламна скандала със скандалното уволнение на директора на парк "Българка" Мая Радева и назначаването на заместника й Али Алиев, общински съветник от ДПС и лидер на ДПС Севлиево.

"Територията на парка е с най-добре запазените букови гори. Това беше и основната цел за създаването му. В годините са се добивали около 22 хиляди кубика дървесина. В последните три-четири години тези количества стават 60-70 хиляди, което беше шокиращо за мен", обясни самата Радева пред Нова телевизия. 

Тя твърди, че откакто паркът е спечелил европрограма за построяването на сграда там, са се появили и партийните апетити. "Ако Али Алиев беше компетентен човек, нямаше аз да констатирам, че от него са подписвани фактури като материално отговорно лице, което е в нарушение на Закона за счетоводството и тези пари няма да бъдат признати от ЕС", допълни Мая Радева.

Радева е един от създателите на парка й негов дългогодишен директор. През февруари излиза в болничен по време на който е замествана от Алиев. Тогава БСП-Габрово и ГЕРБ се обявиха категорично против заемането на поста от Алиев.

След завръщането си Радева сигнализира за злоупотреби в парка по време на отсъствието си, но коментарът от агенцията е, че тя носи отговорност за действията на заместника си. В момента Изпълнителната агенция по горите извършва проверка на сигналите. 

Междувременно стана ясно, че на 10 юни е обявила конкурс за нов директор на парка. Конкурсът ще се проведе на 2 етапа - по документи и интервю със селектираните кандидати. Изискванията са кандидатът трябва да има завършено висше образование, съответстващо на предмета на дейност на специализираното териториално звено с образователно – квалификационна степен „магистър”. Кандидатът да има минимум 7 /седем/ години трудов стаж по специалността, придобит след завършване на висшето образование.

Ще търся правата си в съда, обяви Радева, цитирана от Нова телевизия.

Мая Радева
Природен парк "Българка"
директор
конкурс
Изпълнителна агенция по горите
По статията работи: