НАЧАЛО » анализи

The Wall Street Journal: Вместо да увеличи енергийното производство, ЕС повдига обвинения срещу „Газпром“

fb
3E news
fb
23-04-2015 01:47:00
fb

Вместо да увеличи енергийното производство, ЕС повдига обвинения срещу „Газпром“, пише The Wall Street Journal.

Руската енергийна компания определено е „антитръстов кандидат“. Тя контролира една пета от световните газови резерви, от които доставя над една четвърт от газа в Европа. В осем държави от ЕС, които са във фокуса на претенциите на Брюксел – България, Чехия, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Полша и Словакия, пазарният дял на „Газпром“ варира между 50% и 100%, според ЕК.

Въпреки че енергийният гигант е само частично собственост на руската държава, компанията използва доминиращата си позиция на пазара, за да служи на Кремъл. През 2006 и 2009 г. тя спря доставките за Украйна в разгара на зимата, за да накаже Киев, че действа против волята на Москва.

Това е причината разследването на Комисията да изглежда незначително в сравнение със стратегическата заплаха, която „Газпром“ представлява за ЕС. Брюксел обвинява компанията, че налага териториални ограничения, които й позволяват да завишава цените, и че обвързва доставките с условието за ексклузивен достъп до газопроводите, за да възпрепятства конкурентите си. „Газпром“ твърди, че се придържа към всички закони в страните, в които оперира, и че ще се защити срещу тези възражения.

Истинският въпрос тук е това ли е най-добрият начин да Европа да се противопостави на господството на Русия над енергийните доставки в континента. По-добро решение в стратегически и икономически план би било да се снижат бариерите за навлизане в европейската газова индустрия, улеснявайки конкурентите на „Газпром“ да експлоатират огромните, но недокоснати местни газови находища.

Германия внася близо 40% от природния си газ от Русия, макар да има достатъчни резерви от шистов газ, за да покрие нуждите си. Берлин обаче забрани повечето форми на шистов добив и ядрена енергетика.

Около 1300 трилиона куб.м. шистов газ лежат под Северна Англия, а има и съществени залежи под части на Уелс, Шотландия и Югоизточна Англия. Парламентът обаче тази година наложи ограничения на фрекинга, така обременителни, че се равняват на забрана. Фрекингът е забранен и в България, Франция и Люксембург, наред с други зависими от Кремъл европейски държави.

Междувременно, европейските правителства прекарват десетилетия в преследване на политики, с които увеличават цените, за да субсидират възобновяемите енергийни ресурси, като слънчевата или вятърната енергия, което оставя потребителите по-зависими от всякога от газа на „Газпром“, пише The Wall Street Journal.

ЕК
нарушение на антитръстово законодателство
Газпром
пазар на газ
По статията работи:

Галина Александрова