НАЧАЛО » анализи

NNW Europe: Страните в ЮИЕ трябва да строят нови базови безвъглеродни мощности, за да отговорят на еко- законодателството на ЕС

fb
3E news
fb
16-03-2018 02:29:00
fb

Увеличаването на енергоемките технологии на фона на ускореното прекратяване на използването на въглища означава, че до 10 години Югоизточна Европа може да почувства недостиг на енергийно производство. Това заяви Тим Йео, председател на New Nuclear Watch Europe, по време на провелата се в София конференция „Ролята на НПО при формиране на енергийна политика в ЮИЕ“, организирана от Института за енергиен мениджмънт с подкрепата на Министерство на енергетиката и в рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз.


Тим Йео представи основните изводи от анализ на New Nuclear Watch Institute (NNWI) – част от New Nuclear Watch Europe, който показва несигурния баланс на енергийните пазари в Югоизточна Европа. Авторите на изследването обръщат внимание на трудните и спешни политически предизвикателства, пред които е изправен регионът с оглед на предстоящите промени в общоевропейската енергийна политика.


Според проучването, три неизбежни тенденции, които се развиват паралелно, ще нарушат съществуващия енергиен баланс в Югоизточна Европа, заплашвайки региона с недостиг на електроенергия. Сред тях са увеличаващата се подкрепа на европейско ниво за ускореното прекратяване на използването на въглища след Парижкото споразумение; нарастващият с бързи темпове брой електрически автомобили и повсеместното прилагане на енергоемки технологии за обработка на данни.


На практика това означава, че електроснабдяването, което досега разчита на въглища и природен газ, ще намалее значително, докато търсенето в региона и в експортните пазари ще нарасне след повсеместното навлизане на електрическите автомобили и на енергоемките технологии като Blockchain и Internet of Things (IoT), подчерта Тим Йео. Законодателното въздействие от присъединяването към ЕС на страните кандидатки от Югоизточна Европа – което се отнася специално до политиката по климата и което все още не е достатъчно заложено в дългосрочната енергийна стратегия на правителствата на тези страни, ще превърне региона от традиционен износител на енергия в търсещ стабилни електродоставки. В този контекст, страните от региона трябва да заложат на строителството на нови базови безвъглеродни мощности, подчерта още Тим Йео.

енергетика
безвъглеродни мощности
базови централи
New Nuclear Watch Europe
конференция „Ролята на НПО при формиране на енергийна политика в ЮИЕ“
несигурния баланс на енергийните пазари
Югоизточна Европа
общоевропейската енергийна политика
електроснабдяване
въглища
природен газ
нарастване на потреблението
електрическите автомобили
енергоемките технологии
blockchain
Internet of Things (IoT)
Тим Йео
По статията работи:

Галина Александрова