MIT: АЕЦ са необходимо условие за прехода към чиста енергия

Атомните електроцентрали (АЕЦ) са необходимо условие за прехода към чиста енергия. Това коментират експертите от MIT Energy Initiative (MITEI) в свое изследване посветено на бъдещето на ядрената енергетика (Massachusetts Institute of Technology ).

Авторите на доклада „Бъдещето на ядрената енергетика в света при ограничаване на въглеродните емисии“ .

Изводите на експертите от MIT сочат, че нови модели на политики и технологии за намаляване на разходите могат да помогнат на ядрената енергетика да играе жизненоважна роля в решенията за климата. Те анализират причините за застоят в атомната енергетика, която към настоящия момент осигурява само 5 % от световното производство на енергия и дискутират мерките, които могат да се предприемат да се задържи или обърне тази тенденция. Тяхното изследване показва, че потенциалът на ядрената енергетика е важен за постигане на декарбонизация в много региони в света.
Основен кандидат за сериозна декарбонизация, според авторите е енергийният сектор.

Световното потребление на електричество ще се увеличи към 2040 г. с 45 % и анализът показва, че изключването от сценария на ядрената енергетика значително ще увеличи средната стойност на електроенергията.

В изследването се обсъждат препоръките за строителството на АЕЦ, съвременните и бъдещи технологии на реакторите, бизнес моделите и правните нюанси, правилата за техническа сигурност и лицензиране. Авторите стигат до извода, че за настъпването на ерата на по-безопасно и икономически изгодно ядрено гориво са необходими изменения в конструкциите на реакторите, включително технологията на строителство, даващи възможност за удържане на проекта в рамките на бюджета и предвидените срокове.

Освен това авторите на изследването подчертават ролята на правителствата за подкрепа на ядрената енергетика.

Това изследване съдържа и подробни варианти за държавна подкрепа на ядрената енергетика.
Авторите например препоръчват избягване от страна на политиците  на преждевременното затваряне на действащите АЕЦ, като възможност  да не се подкопават усилията за съкращаване на емисиите от СО2, а и за да не се повишават разходите за достигане на целите. Това може да се улесни чрез прилагането на т.нар. „нулеви емисии“ – плащания към производителите на енергия при липса на емисии на парникови газове.

Друго предложение, съдържащо се в изследването е свързано с подкрепа от страна на правителствата на развитието на нови ядрени технологии, чрез използването на четири „лоста“ за финансиране.
В края на изследването си авторите подчертават острата необходимост от двустранен подход към ядрената енергетика в бъдеще:  от една страна намаляване на разходите, а от друга – разработване на напредничави политически решения.


Предвид факта, че България е в етап на продължаване на живота на ядрените блокове в АЕЦ „Козлодуй“ и на прага на решение за проекта за АЕЦ „Белене“ това изследване може да окаже значителна помощ на българските политици и на експертите при взимането на решение.

Вижте още на: http://news.mit.edu/2018/mitei-releases-report-future-nuclear-energy-0904

 

Както и: http://energy.mit.edu/area/nuclear/

 

 

 Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари