НАЧАЛО » анализи

Haberturk: Какво иска „Газпром“ от Турция?

fb
3E news
fb
21-05-2019 09:29:00
fb

В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на природния газ и обемът на доставките, страните започнаха да разкриват своите карти. На масата се хвърлят критично важни искания. Руската компания Газпром иска Турция да продължи изтичащия през 2021 година договор за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част – от държавната „Боташ“. Но Газпром дава сигнал: той иска „Боташ“ да поеме ангажимент за целия обем на газа, включително този на частните компании, пише турския ежедневник Haberturk в материал, представен без редакторска намеса.

Започнаха да се появяват някои подробности от хода на преговорите между „Боташ“ и Газпром. Турция има две главни изисквания – на първо място, цената на сровината и на второ, намаляване на количеството газ, което подлежи на задължително купуване на основата на принципа „вземи или плати“.

В отговор на това Газпром, както се съобщава, подложи на обсъждане някои критично важни теми. Компанията цели да запази своята сегашна относително силна позиция в търговията на газ с Турция. Газпром иска да поднови договорите или споразуменията за покупко-продажба, чийто срок изтича. Едно от тях е свързано с доставката на газ по „западния коридор“. Срокът на споразумението за купуване на 8 милиарда куб. м. изтича през 2021 година. Половината от обема се внася от частни компании, а втората – от Боташ.

Какво иска Газпром? Според надеждни източници, компанията иска да удължи това споразумение, но дава сигнал, че Боташ трябва да поеме договора за закупуване на 4 милиарда кубически метра, внесени от частни компании.

Ще сметне ли Турция това изискване за целесъобразно? На този етап от преговорите няма ясен отговор на този въпрос. Отговорите ще възникнат в развитието на процеса.

Какво стои зад това изискване? Източници обърнаха внимание на факта, че понастоящем частни компании внасят общо 10 милиарда кубически метра природен газ от Русия и отбелязват по отношение на плановете на Газпром следното: „Споразумението за закупуване на 4 от 10 милиарда кубически метра ще изтече. Газпром иска Боташ да поеме тези обеми - "Газпром" доставя газ на частните компании и Боташ на различна цена (на частните клиенти на по-ниска цена). Сега, в новия период, Газпром иска да работи с Боташ“.

Превод и редакция: Иван Христов, Агенция "Фокус"

 

 

По статията работи:

Галина Александрова