НАЧАЛО » анализи

Forbes: Мъките на България да отрезвят украинците: ЕС не е решение на всичко

fb
3E news
fb
27-12-2013 07:14:00
fb

В момент, когато хиляди украинци продължават своите проевропейски протести, си струва да се замислят дали ЕС наистина е в състояние да отговори на очакванията им, отбелязва публикувана статия в американското списание Forbes, цитирано от DarikFinance. 

България, смятана за най-бедния и корумпиран член на Европейския съюз, предлага поучителен пример за това какво биха могли да очакват реалистично украинците, ако някога успеят да се интегрират напълно политически и икономически в Европа. 

Без да звучи грубо, България понастоящем е в пълна бъркотия, пише авторът Марк Адоманис. 

Миналата зима имаше ожесточени сблъсъци пред парламента, при които десетки бяха ранени, а двама протестиращи се самозапалиха. 

Народното недоволство принуди старото правителство да си иде, но новото - крехка коалиция, оглавена от социалистите - се оказа замесено в голям политически скандал веднага след като взе властта. През цялата година протестиращи продължиха да изразяват възмущението си от корупцията и нравствената деградация, както и от застоя в процеса на удовлетворяване на исканията им. Сега можем само да гадаем кога ще свърши проточилата се политическа криза, пише авторът, цитиран от БТА

В лицето на България виждаме страна от ЕС, в която бедността е изключително широкоразпространена, трудовия пазар - тромав, насилническата ксенофобия расте, а обществената обезвереност и възмущение от корупцията в политиката и обществения живот са все по-силни. 

Ясно е, че интегрирането на България в Европейския съюз не е причинило политическите, социалните и икономическите й проблеми. Те се коренят в историята на страната и особено в пагубното влияние на десетилетията на комунистическа диктатура и управление на икономиката. Трябва да е ясно също обаче, че Европа е направила нищожно малко да помогне на България с конкретни решения да се справи с проблемите си, изтъква авторът на материала. 

Означава ли това, че Украйна неизбежно ще се превърне в по-голяма версия на България? Не. Украйна е държава с други традиции, с други институции. Предвид резките политически разделения между Изтока и Запада, размерите на корупцията, незавидното й икономическо състояние и липсата на реален консенсус в кръговете, вземащи решения, относно бъдещето на страната и накъде да се движи тя обаче, не е трудно да си представим, че дори да се сближи с ЕС, многобройните й проблеми ще останат, допълва статията.

 
Европейски съюз
Украйна
протести
По статията работи:

Галина Александрова