НАЧАЛО » анализи

Diplomatic Courier: Чуждестранните инвеститори бягат от България, правителството най-накрая трябва да ограничи корупцията

fb
3E news
fb
02-10-2018 12:10:00
fb

Автор: Каролин Холмънд, Diplomatic Courier


Повече от десетилетие след присъединяването на България към Европейския съюз, тя има най-ниския БВП на глава от населението в блока. Почти всеки четвърти българин живее в бедност, а изтичането на мозъци е накарало населението да намалява по-бързо, от която и да е страна на планетата. Ако изпитващият сега трудности премиер Бойко Борисов, който 10 години бе хванал в желязна хватка властта, не може да убеди чуждестранните фирми да се върнат - рискува да остави наследство от икономическа и политическа разруха след себе си", пише влиятелното американско издание Дипломатик куриер. За отбелязване е, че то излиза успоредно с визитата зад океана на премиера и показва оценката на Вашингтон за състоянието у нас.

В един месец 200 000 българи внезапно останаха без задължителната си автомобилна застраховка, след като кипърското дружество Олимпик" се срина, сайтът на Търговския регистър в продължение на дни бе в режим "Офлайн", а смъртоносна автомобилна катастрофа придизвика уволнението на трима министри. На фона на призивите за предсрочни избори, премиерът на България Бойко Борисов не можеше да си позволи по-лоши новини от тези. И все пак краят на август донесе още по-обезпокоителни новини, чиито последици могат да затъмнят всички кризи, с които се занимава София: сривът на преките чуждестранни инвестиции (FDI) в страната.

Живот без ПЧИ?

София просто не може да си позволи да изчезнат инвестициите. Основната причина, поради която чуждестранните инвеститори се страхуват да стъпят в България, е културата на корупция,  която се е запазила след разпадането на съветската империя преди 30 години. Разпадането на СССР остави вакуум в България, натоварена с бивши тайни агенти и криминални "дебели вратове". Влизането на България в Европейския съюз трябваше да изкорени този проблем, но вместо това, изглежда, нещата се влошиха.

Повече от десетилетие след присъединяването на България към Европейския съюз тя има най-ниският БВП на глава от населението в общността. Почти всеки четвърти българи живее в бедност, а изтичането на мозъци и на хора в активна възраст обезлюдява страната по-бързо от която и да е друга държава на земята. Премиерът Бойко Борисов държи твърдо властта през последното десетилетие, но ако не може да убеди чуждестранните фирми да се върнат, той рискува да остави наследство от икономическа и политическа разруха.

ЕС е инвестирал милиарди евро, за да помогне на България да изпълни редица показатели, свързани с корупцията и злоупотребите, но кампанията се оказа безплодна. В доклад от ноември миналата година ЕС призна, че нито един от критериите не е изпълнен. Механизмът за сътрудничество и проверка - предполагаема временна мярка, наложена в началото на членството на България в ЕС, за да се намалят разликите с останалата част от блока, остава в сила.

Вместо това изглежда, че Борисов и неговият режим са основният проблем. Премиерът е обвинен, че поддържа връзки със стария съветски елит и отказва да затвори престъпниците. Критиците му дори твърдят, че България на Борисов представлява "автокрация, в която публичните ресурси и институции се използват, за да обслужват личните интереси на управляващите", а тези, които не се поддават на тази "култура", са преследвани и с повдигнати обвинения.

При управлението на Бойко Борисов България е извоювала репутация на най-корумпираната страна в Европа, като приблизително 22% от нейния БВП всяка година изчезва. Освен системата "мреж от стари приятели и познати", чрез която българското правителство предоставя благоприятни условия на определени компани в замяна на рушвети, чуждестранните компании трябва да се борят и с двустепенна система, което означава, че западните компании са изправени пред произволни и неоправдани пречки.

България, отдавна смятана за "енергиен център на Балканите", сега се бори да поддържа благоприятни отношения с инвеститорите в енергийния сектор. Когато София отвори своя пазар за западния капитал и приватизира електроразпределителните дружества, наблюдателите тълкуваха това като готовност за намаляване на руското влияние в енергийния сектор.

Две десетилетия по-късно енергийният сектор в България силно зависим от Русия, като това същевременно затруднява дейността на западните инвеститори: и трите електроразпределителни дружества трябваше да инициират арбитражни производства срещу България, а страната настоява да прекрати договорите си с чуждестранни енергийни компании АЕS и Contour Global, които генерират около една пета от електроенергията на България, като същевременно се опитват да съживят спорната АЕЦ "Белене", която използва руската технология.

Решението на ЧЕЗ да продаде българския си бизнес на местна компания е ясен знак, че големите международни енергийни играчи вече нямат доверие в България като инвестиционна дестинация. България оправдава енергийната си политика, като твърди, че трябва да либерализира своя пазар, но подкопава този аргумент, като не успя да спре монополната власт на Лукойл. Борисов може би мисли, че чрез благоприятните условия за руското предприятие ще възстанови връзките с Кремъл, ключова цел на неговото управление. И все пак тази среда вече е отблъснала редица западни енергийни компании.

Изборът на София

Дори България да осигури на чуждестранни инвеститори равни условия, много от тях ще бъдат разтревожени от извънредно ненадеждната съдебна система в страната. Тя е затрупана от многобройни проблеми - от прекомерната централизация на прокуратурата до зависимостта на съдебната власт, която позволява на магистратите да не се страхуват от налагането на санкции. Търговските камари в България отдавна призоваха правителството за реформи, но досега молбите са нечути.

Неотдавнашно проучване на Евробарометър установи, че българите имат най-ниско положително мнение за тяхната съдебна система от всички страна в ЕС. Като се имат предвид пробойните в съдебната система, едва ли е изненадващо, че случаите на корупция не стигат до съда.

Според статистиката, цитирана от Центъра за изследване на демокрацията, в България са приключени само 72 съдебни дела през 2015 г., въпреки че се смята, че повече от 1,3 милиона души са участвали в корупционни сделки.

Освен това българската съдебна система не гарантира защитата на частна собственост. Затруднените чуждестранни фирми отдавна уреждат българските си спорове в Лондон, а не на местно равнище. А сега изглежда, че решиха да се отърват от проблема, като направо напускат българския пазар.

Борисов арогантно попитал своите критици по-рано тази година: "Ако има толкова много корупция, защо хората продължават да ни избират?" (б.р. всъщност това стана при неговата реч за европредседателството пред полупразна зала в Европарламента). Сега обаче изглежда, че не е по силите му да спре огромния отлив на чуждестранните фирми и лятото му на срам може да се превърне в години на позор.


България
корупция
чуждестранни инвестиции
ПЧИ
ЕС
Русия
По статията работи:

Галина Александрова