Bloomberg: Какво означава петрол от 100 долара за барел за глобалната икономика ?

Enda Curran , Michelle Jamrisko

На фона на растящите цени на петрола, за пръв път от 2014 г. се заговори за завръщане към нивата от 100 долара за барел. От това в световната икономика  неизбежно ще се появят печеливши и губещи.  

Страните износители ще натрупат грандиозни печалби, които ще влязат както по сметките на компаниите, така и в държавната хазна. Страните потребители (вносителки), напротив, ще понесат загуби: инфлацията ще нарасне, а търсенето ще пострада.

Добрата новина е в това, че според мнението на Bloomberg, петролът от 100 долара за барел ще окаже по-слабо влияние, отколкото при аналогичния  ръст на цените през 2011 г. Това ще се случи на първо място,  защото икономиките са станали по-малко зависими от енергетиката, и второ - защото ударът ще бъде смекчен от шистовата революция в САЩ.

В крайна сметка много зависи от това, защо  цените растат. Шокът в условията на ограничени предложения  е отрицателен фактор, но като следствие  от устойчивото търсене е само показател за твърд ръст. Към настоящия момент действат и двата фактора, в резултат на което цената на петрол сорт Brent скочи през тази година с около 22%.

Какви ще са последиците за световния ръст?

Високите цени на петрола ще навредят на семейните доходи и на потребителските разходи, но ефектът няма да бъде еднороден. Европа е уязвима, защото много страни от региона са вносители на петрол. Китай е най-големият вносител на „черно злато“ в света и по тази причина е заплашен от скок на инфлацията.

Трябва да се отчетат и сезонните фактори, защото в северното полукълбо идва зимата. За да намалят разходите си, потребителите могат да преминат на други източници на енергия, като биогоривото или природния газ – но това ще отнеме време. Индонезия вече предприе мерки, за да разшири дела на биогоривото и да направи икономиката си по-малко зависима от енергийния внос.

Щетите за световния растеж ще се окажат по-продължителни, ако цените на нефта се задържат на нива над 100 долара. Ръстът на долара обаче няма да е от полза,  защото петролът се оценява в долари.  

Как световната икономика ще се справи с петрол от 100 долара?

Анализаторите на Bloomberg  смятат, че петролът за 100 долара ще нанесе на глобалния ръст повече щети, отколкото ползи. Въпреки това в сравнение с 2011 г. в състоянието на световната икономика има съществени различия.

„Шистовата революция, по-ниската енергоемкост и общото повишаване на нивото на цените означава, че ударът ще бъде по-слаб, отколкото преди“, се казва в неотдавнашния доклад на икономисти, начело с Jamie Murray.  „За да се „подхлъзне “ глобалният ръст  по „петната от петрол“, цената на барел трябва да бъде много по-висока“.

Как ще се отрази на пазара противопоставянето между Тръмп и Иран?

Геополитиката остава непредсказуема. Възобновяването на санкциите по отношение на Иран вече се отразяват на износа на петрол от Близкия изток. Макар президентът Доналд Тръмп да оказва натиск върху Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), за да увеличат добива, производствените мощности са ограничени. Освен това, доставките от редица  страни, включително Венецуела, Либия и Нигерия, са подкопани от икономическия крах или гражданските безредици. Въпреки това, анализаторите на „Голдман Сакс“ прогнозират, че нивото от 100 долара така и няма да бъде прехвърлено.

Кой ще се окаже сред печелившите от високите цени на петрола?

Повечето от големите производители на петрол са развиващите се страни. Лидер е Саудитска Арабия, където добивът на нефт през 2016 г. представлява почти 21% от БВП – това почти два пъти превишава показателите на Русия, следващата сред 15-те развиващи се пазари в рейтинга на Bloomberg.
От високите цени на петрола също така печелят Нигерия и Колумбия. Увеличаването на доходите ще им позволи да поправят бюджетите си и да ликвидират дефицитите си. Това би дало на правителствата възможност да увеличат разходите, което на свой ред ще стимулира инвестициите.

А кои са сред  губещите?

Сред страните, които ще пострадат от високите цени на петрола, са Индия, Китай, Тайван, Чили, Турция, Египет и Украйна. Нарасналите разходи за петрол ще ударят по техните икономики, превръщайки ги в по-уязвими поради повишаването на лихвите в САЩ. Bloomberg  оценява основните развиващи се пазари по тяхната уязвимост към промените в цените на петрола и лихвите в САЩ, но също така по протекционизъм.

Сред губещите може да се окаже и един от най-големите победители: директорът на норвежката Централна банка Е. Улсен предупреди, че най-големият производител на нефтопродукти в Западна Европа е заплашен от проблеми, ако секторът престане да контролира разходите.

Какви ще са последиците за големите икономики в света?

Благодарение на шистовия бум, ръстът на цените на петрола представлява сам по себе си много по-малък риск за САЩ, отколкото по-рано. Преди правилото гласеше: устойчивият ръст на световните цени на петрола от 10 долара изяжда около 0,3% от БВП за следващата година. Сегашните изчисления, включително прогнозата на главния икономист на „Муудис“ Mark Zandi сочат  спад от само 0,1%.

Ако намаляването на американската зависимост от вноса на петрола се отразява положително на индустрията, то семействата с ниски доходи само ще пострадат. Те харчат за бензин до 8% от доходите си преди плащането на данъци. За сравнение:  една пета от населението с най-високи доходи харчи само 1% за бензин.

Ще има ли инфлация по цял свят?

Цените на енергоносителите много често имат решаващо значение при оценката на потребителските цени, в резултат на което политиците, включително администрацията на ФЕД, съсредоточават  вниманието си  върху показателите, намаляващи променливостта на цените. Въпреки това, същественият ръст на цените  на петрола може да доведе до устойчива инфлация, по-конкретно, при транспортните и комуналните услуги.

Какви ще бъдат последиците за централните банки?

Ако по-високите цени на петрола усилят инфлацията, централните банкери ще имат още една причина по-малко да провеждат свободна парична политика. Вземайки най-уязвимите страни, то Централната банка на Италия вече предупреждава за последствията, защото най-важният внос на страната вече поскъпва. Общият ценови натиск може да доведе до затягане, до твърда парична  политика в страни, като, Тайланд, Индонезия, Филипините и Южна Африка.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари