НАЧАЛО » анализи

3% увеличение на пенсионната вноска обяви премиерът, бизнесът против

Това ще изиграе ролята на спирачка за икономическото възстановяване, предупреждават работодатели

fb
3E news
fb
05-10-2010 01:02:11
fb

Пенсионната вноска скача с три процента, обяви премиерът Борисов по време на извънредното заседание на Българския лекарски съюз, съобщи БНР. Той обясни, че преди с парите за здраве са се плащали пенсии, но вече трябва да отиват само за здраве.

 

Междувременно премиерът освободи като член на Надзорния съвет на здравната каса зам. министъра на финансите Владислав Горанов.

 

От своя страна бизнесът предложи да се диференцират праговете за самоосигуряващите се лица. Дори се предлагат два варианта. Единият е да се диференцират на база професия, а другият на база доходи за минал период, като при този вариант предимствата са повече. Предложени са четири скали, обясни Васил Велев, председател на УС на Асоциацията на индустриалния капитал, цитиран от БГНЕС.

 

До 5 400 лв. годишен доход диференцираната ставка е 400 лв. От 5 500 лв. до 6 500 лв. - 450 лв., а от 6 500 д 7 500 - 500 лв. и 550 лв. за над 7 500 лв. Тези предложения не са срещнали съпротива от управляващите по време на Съвета за тристранно сътрудничество днес.

 

Максималният осигурителен доход остава 2000 лв. Има предложения и по отношение на фонда за гарантиране на вземанията на работниците и служителите да отпадне вноската от 0.1%, както и наказателната лихва за забавяне изплащането на осигуровки да стане на нивото на законовата глоба - основна лихва плюс 10%.

 

Оказва се, че предложението от днес в бюджета на НЗОК да се увеличи разходната част с над половин млрд. лв. идва от БЛС. Общо 544 млн. лв. повече са планирани приходи от здравните вноски. Според Велев обаче това би увеличило дефицита по консолидирания бюджет с тази сума.

 

По- късно в разпространена до медиите декларация от Българската стопанска камара също се обявиха против увеличаването на пенсионната вноска. Според работодателската организация подобна мярка цели балансиране на консолидираната фискална програма, в която участва и резервът на Националната здравноосигурителна каса, без преди това да са предприети нужните реформи в системата на здравеопазването. За постигане на тези цели бюджетът на НЗОК е завишен с 400 млн. лв. спрямо този за 2010 г. преди актуализацията му и със 180 млн. лв. след актуализацията, уточняват от БСК.

 

БСК напомня, че последователно е отстоявала позицията, че:

1. Не трябва да се финансират разширено нереформирани системи;

2. Промени в нивата на осигуряване могат да се предприемат, едва след като БВП  достигне нивото от 2008 г.;

3. Необходими са реформи за засилване на контрола срещу неправомерно разходване на средства от осигурителните системи - здравеопазване и пенсионна система.

 

В заключение от БСК считат, че паралелно с ефекта от валутния борд и продължаващата рецесия, повишаването на осигурителните вноски в този момент ще изиграе ролята на трета спирачка на икономическото възстановяване, ще доведе до потъване на икономиката в сивия сектор, до увеличение на безработицата и, косвено - до намаляване на приходите в бюджета.


По статията работи:

Георги Вулов