Юлиан Попов: Алтернативните източници на енергия ще си дойдат на мястото, водени от пазара и от средата

Експертът в областта на екологичните политики и климата с 10 предложения за политически решения, законодателство и енергийна дипломация, които по негово мнение ще доведат до значителни спестявания на енергия, инвестиции и повишена конкурентоспособност

Юлиан Попов

Няколко души ме запитаха: “добре де, щом Брюксел затваря въглищата, как ще се оправим без нова ядрена мощност”, написа наскоро във Фейсбук Юлиан Попов, експерт по екологични политики и климатичните промени и бив министър на околната среда и водите. Ето неговия кратък отговор:

1. Брюксел НЕ затваря въглищата. От 2021 година влизат в сила по-строги норми за замърсяването от големи горивни инсталации, които ще изискват значителни инвестиции в повечето (не всички) въглищни централи. България, или съответните компании, трябва да преценят дали да направят тези инвестиции или да вложат средствата в други енергийни решения.

2. България трябва да създаде стабилна регулаторна и законова рамка, която да насърчи инвестиции в Експертът в областта на екологичните политики и климата с 10 предложения за политически решения, законодателство и енергийна дипломация, които по негово мнение ще доведат до значителни спестявания на енергия, инвестиции и повишена конкурентоспособност.

3. България трябва да създаде свободен пазар на газ и електричество с регулаторна намеса, която главно пази правилата на пазара и излизането от субсидиите и не се меси в манипулация на цените.

4. Българските регулатор, системен оператор и парламентарна комисия по енергетиката трябва да привикат колегите си от (поне) Румъния, Гърция, Сърбия и Турция и да им поставят много настоятелно въпроса за максимално бързо изграждане на добре функциониращ регионален енергиен пазар. И да не ги оставят на мира, докато този процес не потръгне сериозно.

5. България трябва да превърне Марица Изток в модерен енергиен център, в който се разработват и изграждат широк спектър от съвременни енергийни технологии - както такива, които вече са се наложили с по-ниски от конвенционалните източници цени (соларна и вятърна), така и технологии в процес на развитие (водород, биогорива, батерии и т. н.).

6. Като енергийно най-неефективна страна в Европа, трябва да насочим усилията си в рязко повишаване на енергийната производителност и да се целим в средна консумация някъде около 2000 кг петролен еквивалент на човек и удвояване на покупателната способност през 2030 година. (Това ще е приблизително случая с Италия през 2030.)

7. Имаме нужда от значително по-високо децентрализирано производство на енергия. Това ще рече малки соларни инсталации, общински електроразпределителни мрежи, комбинация на вятърна енергия и селско стопанство и т. н. Подобни инсталации могат дори да бъдат внимателно подкрепени с бюджетни средства, тьащото ще намалят необходимостта от изграждане на нова електропреносна мрежа и, ако са подпомогнати умно, ще допринесат за възстановяване на западнали региони.

8. Когато всичко това е на път да се случи, а то може сериозно да се задвижи за 3 години, можем да обърнем поглед към хидроенергетиката, да надградим някои от станциите в ПАВЕЦ и да обърнем сериозен поглед към електроенергийния капацитет на река Дунав.

9. Да изучим вятърния капацитет на Черно море и да изградим заедно с Румъния, и може би с Турция, офшорни вятърни централи със съответната инфраструктура.

10. Накрая, България има нужда от дълбоко обвързване на ИТ сектора и енергетиката и подкрепата за напреднали системи за управление на електропотреблението.

Всички тези мерки са въпрос на политически решения, законодателство и енергийна дипломация, изискват малко средства - главно административни - и ще доведат до значителни спестявания, инвестиции и повишена конкурентоспособност. Те ще помогнат на България разумно да намери най-икономичното място на газа и електричеството в индустрията, бита и транспорта, ще отворят пространство за бъдещи енергийни решения - водород, биогаз, 2-ро и 3-то поколение биогорива и други иновации, които просто ще си дойдат на мястото водени от пазара и от средата.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Grainis ltd. Hydrogen Bulgaria
    1. Всички ВЪГЛИЩНИ и ГАЗОВИ централи могат лесно и бързо да се преустроят да горят ВОДОРОД - https://coal-to-gas.alle.bg , получен чрез НИСКОЕНЕРГИЙНА (0.4Wh/L SOH) Модифицирана Електролиза на Вода. Производството и продажба на Водород е 30 ПЪТИ по-рентабилно от производството на Eл. Енергия. Жизненият стандарт на България ще се изравни и ще надмине този на най-развитите страни в рамките на 2-3 години. 2. Стартира се масово производство, продажба и експорт за десетки милиарди евро, на малки АВТОНОМНИ Водородни Енергийни Системи, Генератори, Турбини, Двигатели, за нон-стоп производство на ток, топлина и гориво, на цена, близка до нула, консумиращи единствено и само вода - https://vodorod.alle.bg . Спира се вносът на газ и горива за 7 млрд. евро. Хранилището в Чирен се пълни с компресиран оксиводород (МОН Gas), който се пуска по газопроводният пръстен вместо (или смесен с) Природен Газ. 3. Изграждат се ПЛАВАЩИ ПЛАТФОРМИ навътре в Черно Море, направени от Базалто-Фибърен Композит - https://basalt.alle.bg, с монтирани върху тях вятърни турбини и автоматизирани производства на Компресиран Водород и Втечнен МОН (LMOH) Газ, от Mорска Bода - https://plavashti-platformi.alle.bg . Платформите ще се ползват също така за различни други производства, както и за курортна дейност - https://shelf.alle.bg
    Напиши отговор