„Южен газов коридор“ тръгна, чака се „Турски поток“

Азербайджан след много години на очакване и спекулации пусна първият природен газ по газопровода „Южен газов коридор“. Плановете са само след година и половина по газопровода да започне доставката на 10 млрд. куб м природен газ до Европа. На този етап трасето е напълно  готово до Турция и първият азербайджански природен газ от находището „Шах Дениз“ вече тече по тръбата.

В състава на „Южен газов коридор“ влизат двата газопровода – Трансанадолски газопровод (TANAP) и Трансадриатически газопровод (TAP). Пускът им, преносът на азербайджански газ за Европа по това трасе на практика е истинската, реалната конкуренция и сигнал за  „Газпром“, че южната част на европейския газов пазар няма да е вече така  леснодостъпна. В същото време прогнозите на експертите все още са внимателни и изключително премерени, тъй като става въпрос за едва 10 млрд. куб м природен газ от втори етап на разработката на находището „Шах Дениз“.
„Южен газов коридор“ е с възможности за разширение след 2030 г., като плановете са дотогава да бъдат открити и разработени нови източници за захранване на тръбопроводите. Така въпросът с ресурсите засега остава открит.

От руската компания „Газпром“, която вече оперира на турския пазар от доста време засега няма сигнали за притеснение. Руснаците доставят своя газ по трасето на „Син поток“ и през „Трансбалканския газопровод“, а в процес на изграждане е и газопроводът „Турски поток“.

Борбата за южното направление е стара, но изненади не се очакват,.

Новото е, че вече реално има нова ситуация на пазара, на който влиза нов и амбициозен играч в лицето на азербайджанската държавна нефтогазова компания SOCAR.  Нова и то значима роля на основен транзитьор се отрежда на Турция.

Новото е и това, че „Газпром“  се вслуша в предупрежденията на експертите, че замяната на украинския транзит с турския, поставянето в едностранна зависимост на руския газ може да има същите кризисни последствия. Точно поради тази причина е и наличието на втора тръба по „Турски поток“ за Европа, като предстои до дни да бъде съобщен изборът на трасето – България-Сърбия, или Гърция-Италия.

Затова  старта на „Южен газов коридор“ и възможността за доставка на руски газ по втора тръба на „Турски поток“, въпреки опитите за съпоставяне засега не са конкуренция. Не трябва да се забравя, че в определен момент се разискваше и възможността за участие на „Газпром“ в газопровода ТАР (става въпрос за разширението след 2030 г.). Опасност за контрол на доставките за Европа, но в малка степен може да има, но отчасти от Турция.
Конкуренцията за „Газпром“ не е „Южен газов коридор“, а страните от Близкия Изток в близко и по-далечно бъдеще. Конкуренция, но в малка степен може, да бъде газа от Средиземно море. Експертите обаче са много внимателни в прогнозите си, предвид политическия фактор. Нестабилността на региона продължава да е възпираща за развитието на каквито и да са по-мащабни газови проекти.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари