НАЧАЛО » анализи

Шистовата революция няма да спаси САЩ от зависимостта от петрола

fb
3E news
fb
30-03-2014 11:21:00
fb

Влиянието на шистовия бум върху американската икономика е силно преувеличено. Надеждите, че САЩ могат да изтласкат Русия и останалите традиционни доставчици на "синьо гориво" са несъстоятелни. В дългосрочна перспектива "шистовият ефект" ще добави към американския БВП по-малко от 1%, а страната така и няма да постигне енергийна независимост. 

Правителствата на европейските страни сериозно обсъждат дългосрочни санкции спямо Русия и замяната руските енергоносители с американски. САЩ трябва в близко бъдеща да увеличат добива на шистов петрол и газ и да започнат експорт през океана. Твърде вероятно е обаче Америка не само, да не може да спаси Европа от руската зависимост, но и да не успее да постигне собствената си енергийна независимост. Икономистите от френския изследователси център към Института за  стабилно развитие и международни отношения смятат, че шистовият добив е надценен.

Революционни хроники

В периода от 2005г. до 2013 г. производството на природен газ в САЩ се увеличи с 33% - от 18 до 24 трлн. куб метра годишно. Голяма част от нарастването е за сметка на шистовия газ, обемът на добив на който нараства от 0,75 до 8,5 трлн. куб метра. За същия този период производството на течни горина е нараснало с 52%. Приносът на  шистовия петрол се увеличи от 0,29 до 3,48 трлн.куб метра.

В резултат чистият импорт на петрол спадна с над 11 млн. барела на ден през 2007 г. до 8 млн.барела на ден през 2013 г.  

Шистовият бум обаче не е единствената причина за промяната. Голямо влияние върху спада на вноса (импорт) изигра коктейла забъркан от рецесии, застаряване на населението и повишаването на енергийната ефективност, довели до общото намаляване на търсенето на енергийни ресурси.

Така през 2012 потреблението на енергия на глава от населението в САЩ намаля с 5%, независимо от регистрирания през същата година икономически растеж.

Като цяло революцията на нетрадиционния петрол и газ доведе до смесени ефекти.

Цените на газа за обикновените потребители спаднаха с 20% от пика през 2008 г.

Цените на индустриалните компании се спаднаха с 50%.

Цената на електроенергията за домакинствата продължава да расте. Цените за промишлените предприятия също растат, макар и с по-малка скорост.

Както при всяка революция изходът от шистовия бум е непредсказуем.

Напълно вероятно е САЩ да станат нето-експортьори на газ към края на това десетилетие, смятат повечето от икономистите от IDDRI. Повечето сценарии обаче показват, че САЩ ще останат вносител на суров петрол. Как ще се отрази това на американската икономика?

Математиката на шистовата революция

Шистовата революция може да повлияе на размера на американския БВП и на общото състояние на икономиката в няколко направления:

Ръст на покупателната способност на потребителите и производителите.

Благодарение на намаляването на стойността на произвеждания газ, компаниите-производители ще могат да икономисат и харчат парите си за други цели. Същото се отнася и за потребителите. Заради намаляването на цената на газа, цените на останалите стоки също ще се понижат. При това положение в икономиката ще се освободят средства за увеличаване на потреблението.

Изчисленията на икономистите показват, че благодарение на тези ефекти през 2040 БВП на САЩ може да нарасне с 0,46%-0,575%. Става дума за обема на икономиката, а не за темповете на растеж.

Подобряване на търговския баланс на САЩ за сметка на намаляване на вноса на петрол.

Намаляването на вноса на петрол при себестойност на производство на барел от 70-80 долара и дългосрочна цена на петрола от 114 долара за барел може да донесе на икономиката за 25 г. допълнителни 0,35%. Това означава, че през 2040 увеличаването на обема на БВП няма да надвиши 1%. Не би трябвало да се очаква и реиндустриализация на американската икономика. Намаляването на цените на газа ще повлияе само на незначителна част от американския промишлен сектор, произвеждащ около 1,2% от БВП.

За да постигне енергийна независимост на страната ще й се наложи да повиши енергийнта ефективност и да насърчи биотехнологиите.

 

Както посочихме в началото анализът е изготвен от френския изследователски център към Института за стабилно развитие и международни отношения (IDDRI).

шистов газ
сащ
БВП
нефт
енергийна независимост
IDDRI
По статията работи:

Маринела Арабаджиева