НАЧАЛО » анализи

Шеста поредна червена сесия

След силния септември, през първите дни на октомври се преосмисля предишният ентусиазъм

fb
3E news
fb
04-10-2010 07:40:19
fb

Още със старта си търговията в Европа подсказа, че водещите борсови индекси на Стария континент ще бъдат на загуби за шеста поредна сесия. Причинители отново се оказаха банковият сектор разпродажбите на активи при автомобилните компании.

 

Вниманието на инвеститорите беше заострено от новината, банковият регулатор в Швейцария ще предяви двойно по-строги изисквания за капиталовата адекватност на банките в страната, отколкото изискванията на новите общи стандарти Базел III, които се очаква да влязат в сила след 2018 г. Това ще засегне и глобалните банки UBS и Credit Suisse и ще се отрази най-вече върху тяхната конкурентоспособност в областта на инвестиционното банкиране. Специално за двете банки изискването за капиталова адекватност може да бъде увеличено до 19%, при 10,5%, каквито са изискванията на Базел III.

 

Акциите на Volkswagen и Daimler се наредиха сред най-губещите днес в Европа, след като бяха обявени данните за спаднали в продажбите на нови автомобили в Германия през септември с 18% на годишна база, до около 260 хил. автомобила. Книжата на Volkswagen поевтиняха с 3,6%, а на Daimler – с 3,8%.

 

Националните индекси се понижиха в 14 от 18-те европейски борси, обобщава Reuters. Не им помогнаха добрите статистически данни на "Евростат" за повишен бизнес оптимизъм през октомври и понижаване на производствената инфлация в целия ЕС.

 

Съществена разлика имаше при общия индекс ASE на Гърция, който се повиши с 1,4% до 1 488,71 пункта заради доброто представяне на банковия сектор. Акциите на най-голямата гръцка банка National Bank of Greece поскъпнаха с 2,5%, а на Alpha Bank скочиха значително със 7,2%. И това се дължи според Reuters на огласения бюджет на гръцкото правителство за 2011 г. Бюджетният дефицит на страната ще падне наполовина до 7 на сто от брутния й вътрешен продукт през следващата година, което е почти наполовина по-малко в сравнение с дефицита през 2009 г.

 

При старта на Wall Street американските фондови индекси се колебаеха около равнищата, постигнати при затваряне на търговията в края на миналата седмица, но с незначително понижение, обобщи Bloomberg. Dow Jones спадна с 0,07% 10 821,66 пункта, Standard & Poor's 500 се понижи с 0,13% до 1 144,79 пункта. Най-голямо бе занижението при технологичния Nasdaq – с 0,31% до 2 363,49 пункта, главно заради поевтиняването с 2% на акциите на Microsoft Corp. Книжата на софтуерният гигант се понижиха, тъй като инвестиционната банка Goldman Sachs намали рейтинга до "неутрален".

 

Вниманието на инвеститорите в САЩ както и в Европа бе привлечено от книжата на две швейцарски банки - UBS и Credit Suisse, които са регистрирани за търговия в САЩ. Акциите им поскъпнаха, след като се появи новината, че банковият регулатор в Швейцария ще предяви двойно по-строги изисквания за капиталовата адекватност към банките в страната. И тъй като подобно решение не е на дневен ред, притеснението от него имаше само временен характер. Инвеститорите се насочиха към статистическите данни, които днес им пратиха разнопосочни сигнали, а предстоят още макропоказатели през цялата седмица. Освен това се очаква и началото на сезона на корпоративните отчети за третото тримесечие. По традиция той се открива от алуминиевия гигант Alcoa, който ще представи своя отчет в четвъртък.

 

Позитивният сигнал от пазара на недвижими имоти не промени особено ситуацията на Wall Street. Планираните продажби на готови жилища (Pending Home Sales) на вторичния пазар са се увеличил през август с 4,3% в сравнение с юли, докато анализаторите очакваха по-малък ръст от 3,3%. Въпреки това според Bloomberg участниците на фондовия пазар сметнаха, че данните са недостатъчни, за да се говори за съществен прелом на пазара на недвижими имоти.

 

Статистиката на Министерството на търговията на САЩ отчете намалели фабрични поръчки с 2,2 млрд. долара през август, което представлява 0.5% спад в сравнение с юли, докато анализаторите прогнозираха ръст от 0.5%. Още по-значително за фондовата търговия се оказаха свитите поръчки на стоки за продължителна употреба, които са намалели с 2,8 млрд. долара, което представлява спад от 1,5% на месечна база.

Това беше достатъчно, за да се оцветят и трите основни американски индекса в червено.

 

Още преди да затвори Wall Street се появиха коментари, че причината не е в статистиката. Както обобщава Reuters просто септември се е оказал изключително силен месец за американските акции и сега е време за размисъл и дори за отстъпление, за преосмисляне на предишния ентусиазъм.

 

В днешния дъждовен понеделник играчите на Българска фондова борса (БФБ) изтъргуваха ценни книжа за 1 млн. лв. Освен от акции, купувачите се интересуваха още от облигациите и компенсаторните инструменти. Книжата на две дружества доминираха. Продължиха разпродажбите на акции от капитала на Холдинг Пътища и продадените 324 акции на торовия завод "Неохим". Те поскъпнаха с 5,7% до 27,3 лв. за акция. Дружеството в Доимитровград помогна на индекса BG40 да остане на зелена територия, докато другите три индекса на БФБ се озоваха в червената зона.

 


По статията работи:

Георги Вулов