НАЧАЛО » анализи

Чуждите банки у нас били отличници в ЕС

На стерс тест бяха подложени 91 трезора, от тях 15 имат клонове в България

fb
3E news
fb
25-07-2010 09:15:12
fb

"Европейските банкови групи, представени и в България, които са участвали в общоевропейския тест за устойчивост на банковата система, показват стабилност и доказано висока капиталова адекватност", пише в съобщение на БНБ след официалното публикуване на резултатите от стрес теста на 91 европейски банки, които обхващат 65% от банковите активи в ЕС.

 

Тестът бе организиран по решение на Съвета на министрите на финансите на ЕС (ЕКОФИН) и е координиран от Комитета на европейските банкови надзорни органи (CEBS) в сътрудничество с Европейската централна банка, Европейската комисия и консолидиращите национални надзорни органи. Резултатите от теста бяха огласени късно вечерта на 23 юли, след затваряне на капиталовите и финансовите пазари. Неговата цел беше да оцени капацитета на европейската банкова система да посрещне бъдеща криза, припомнят от Централната банка. Според съобщението на БНБ европейските банкови групи, представени и в България, които са участвали в общоевропейския тест за устойчивост на банковата система, показват стабилност и доказано висока капиталова адекватност.

 

Общо 15 бяха подложени на теста собственици на банки в България - дъщерни поделения или регистрирани като клонове на кредитни институции от ЕС. Всички са се оказали с достатъчна капиталова адекватност, за да посрещнат по-лоши икономически условия през следващите две години и обезценка на дълговите книжа на някои страни от еврозоната. В списъка на CEBS са централите на:

- Уникредит Булбанк,

- Райфайзенбанк България,

- СИБанк,

- БНП Париба, клон София,

- Емпорики банк България,

- Societe Generale Експресбанк,

- МКБ Юнионбанк,

- ОББ,

- Алфа банк, клон България,

- Банка Пиреос,

- Банка ДСК,

- Българо-амриканската кредитна банка,

- ИНГ банк, клон София,

- НЛБ банка, София,

- Пощенска банка.

 

На тест бяха подложени общо 91 банки от 20 страни от ЕС, като в тях не беше България, както и още 6 държави от ЕС - Чехия, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словакия.

 

Според Европейската комисия и Европейската централна банка резултатите са огромен напредък и важна стъпка към възстановяване на доверието в пазарите.

Незадоволителни резултати показаха само 7 банки - немската Hypo Real Estate, гръцката държавна ATEbank и петте испански спестовни "кахас". Това на практика означава, че финансовата система в ЕС ще остане стабилна при неблагоприятни събития, заложени в трите сценария на тестовете. Никоя от тях не работи в България.

 

В стрес теста се включват три вида оценки:

- адекватност на първичния капитал при сегашните прогнози за 2011 г.,

- адекватност при влошаване на условията,

- приблизителни загуби от притежаване на държавни ценни книжа в търговските портфейли при нова дългова криза, както и евентуален спад на БВП с 3%.

 

Изводът на агенция Bloomberg е, че европейската банкова система има капацитета да посрещне хипотетични неблагоприятни развития, свързани с кредитния, пазарния и суверенен риск, да се разсеят съмненията за слабости в сектора и да се възстанови кредитирането на междубанковия пазар.

 

Според агенция Reuters обаче за повечето инвеститори резултатите не трябва да действат успокояващо, тъй като заложените критерии са прекалено ниски, сценариите леки, а и недостатъчната прозрачност постави под съмнение ефекта от операцията още по време на провеждането й.

 

Доста крайна позиция заема Wall Street Journal. Според сайта на вестника очакванията на анализаторите са били повече банки да не издържат теста – между 10 и 20 банки. "Ако провеждаш тест и всички се справят с него, е ясно, че има проблем с теста", пише WSJ, като цитира Селвин Блеър-Форд от швейцарската FRSGlobal. За Джерард Фицпатрик, портфолио мениджър в Russell Investments в Лондон, резултатът не отговарял на истинския въпрос на инвеститорите, а именно – могат ли банките да се справят със значително свиване на икономиката.


По статията работи:

Георги Вулов