НАЧАЛО » анализи

Тhe New York Times :Борбата за либийските нефтени запаси започна

Ако получат свобода компаниите могат да намерят повече петрол, отколкото в условията на режима на Кадафи, твърди изданието

fb
3E news
fb
23-08-2011 02:30:51
fb

В Триполи все още продължават бойните действия, а борбата за достъпа до либийските нефтени запаси вече започна, пише Тhe New York Times. Изданието посочва, че възобновяването на либийските доставки може да намали цената на петрола в Европа и на бензина в Източното крайбрежие на САЩ. Затова страните от Запада смятат, че подкрепяйки бунтовниците ще си гарантират приоритетни позиции при добива на либийски петрол.

 

 

"Засега е неясно дали правителството ще спазва подписаните договори, сключени от режима на Кадафи и какъв подход ще избере при преговорите за нови споразумения с компаниите, кандидати да инвестират в нефтените полета или проучването на нови,коментира кореспондентът на изданието Клифорд Краус. До овладяването на властта бунтовниците даваха да се разбере, че няма да забравят кои са техните приятели и врагове. "Ние нямаме проблеми със западните страни като Италия, Франция и Великобритания, цитира изданието, представител на оставащата под контрола им компания Agoco Абделаджалил Майуфа.

 

 

Но с такива страни като Русия, Китай и Бразилия могат да възникнат някои политически проблеми". Изданието припомня, че Русия, Китай и Бразилия, чийто крупни петролни компании се стремят към подписването на договори в Африка, не подкрепяха строгите санкции срещу режима на Кадафи и се застъпиха за дипломатическо разрешаване на конфликта.

 

 

"Полковник Кадафи се оказа сложен партньор за международните нефтени компании, не само защото често увеличаваше ставките и таксите. Новото правителство, което има тесни връзки с НАТО, може да бъде по-сговорчиво към партньорите от западните страни. Вестникът цитира някои експерти, че петролните компании, ако получат свобода на действие, могат да намерят в Либия повече нефт, отколкото в условията и ограниченията, поставени от правителството на Кадафи.

 

 

Анализатори на отрасъла смятат, че компании като Тотал и Ени, ще се борят отчаяно за договори за по-добрите участъци, а правителствата на тези страни ще се лобират активно за техните интереси. В условията на политическа нестабилност компаниите не могат да изпратят служителите си в Либия. По експертни оценки добивът може да бъде възобновен в пълен обем не по-рано от година, а частичният износ след няколко месеца. Най-големият ресурс на новото правителство се разглежда добивът на нефт, безопасността на нефтените полета, тръбопроводите, рафинериите и летищата и установяване на отношения с чуждите компании. Според петролните компании, основната част от инфраструктурата не е пострадала силно в хода на бойните действия, което означава, че добивът може да бъде увеличен за няколко седмици. Възстановяването на големия износ зависи от скоростта на ремонтите на нефтените терминали и безопасността на местата за добив в районите, традиционно поддържани от стария режим. Изданието посочва, че иранският нефтен отрасъл се възстанови след американското нахлуване след осем години.


По статията работи: