НАЧАЛО » анализи

Страхът прати индексите на двуседмично дъно

Инвеститорите се съмняват за ефекта от стимулите за американската икономика, които Федералният резерв на САЩ ще предприеме през следващата седмица

fb
3E news
fb
27-10-2010 07:45:30
fb

Такъв обрат като днешния на европейския фондов пазар отдавна не бе наблюдаван. Само час след отваряне на борсите в Европа основните индекси прескочиха в зелената зона. Това се дължеше главно на отчета на Deutsche Bank. Най-голямата германска банка е загубила 1.21 млрд. евро, но инвеститорите бяха привлечени от новината, че е придобила Deutsche Postbank, което оскъпи акциите на Deutsche Bank с 2%. Паскъпнаха акции и на други банки като BNP Paribas и целия банков сектор в Лондон и в някои скандинавски страни.

 

След като бяха огласени данните на софтуерния гигант SAP AG, чиято нетна печалба се оказа под очакванията, индексите тръгнаха надолу. Акциите на немската компания поевтиняха с 3,2%.

 

Добивните компании също бяха сред губещите в днешната европейска сесия. Акциите на едни от най-големите фирми в сектора - BHP Billiton, Anglo American, Rio Tinto, Xstrata и Eurasian Natural Resources, поевтиняха между 1,5% и 3,5%.

 

Внимание заслужава отчетът на холандския пивоварен гигант Heineken, чиито акции поевтиняха с 3.7%, въпреки че печалбата нараства с около 10%, но при намалели продажби. Приходите на Heineken достигат през третото тримесечие 4.62 млрд. евро, което е нарастване с 13% повече на годишна база. Добрият резултат е постигнат благодарение на придобиването на мексиканския производител на бира Femsa през април за 7.8 млрд. долара.

 

Пазарът не можа да се обърне и след като вторият по големина авиопревозвач в Европа - Deutsche Lufthansa AG, отчете близо 17 пъти увеличение в печалбата си за деветмесечието на годишна база, главно заради възстановяването на международните пътнически и товарни превози. Печалбата на компанията достигна 524 млн. евро спрямо едва 31 млн. през същия период на миналата година, а продажбите са нараснали с 25%, до 20,2 млрд. евро.

 

В крайна сметка европейските пазари на акции затвориха на най-ниското си ниво от две седмици насам, обобщи Reuters. Според агенцията инвеститорите са били изключително предпазливи, заради разочароващите данни от САЩ и съмненията за ефекта от стимулите, които Федералният резерв на САЩ (ФЕД) ще предприеме през следващата седмица.

 

От публикация в Wall Street Journal стана ясно, че ФЕД ще обяви през следващата седмица, че ще купи за период от "няколко месеца" още държавни ценни книжа (ДЦК) на САЩ за "няколко стотин милиарда долара". Очакванията и на анализатори, и на инвестироти бяха за далеч по-мащабна помощ от порядъка на 1 трлн. долара.

 

Същите опасения завладяха и търговията на Wall Street още в началото на днешната сесия. Отчетената печалба на Procter & Gamble – една от 30-те компании в ценови претегления индекс Dow Jones, не промени настроенията. Компанията е постигнала ръст на печалбата от 2%, до 3,1 млрд. долара, или 1,02 долара на акция. Това е с 2 цента над предварителните очаквания на анализаторите. Продажбите също са се увеличили с 2 на сто, до 20,1 млрд. долара.

 

Пренебрегнати бяха и добрите резултати за продажбите на нови жилища в САЩ през септември, които за втори пореден месец нарастват. Отчетен е ръст от 6,6% на месечна база през септември и достигат до 307 000 жилищни единици. През август нарастването бе с 4,3% спрямо юли, когато паднаха до рекордно ниското ниво от 276 хил. единици. Инвеститорите не се впечатлиха и от нарастването на новите поръчки за производство на стоки с дълготрайна употреба, които отбелязват ръст от 3.3% през септември спрямо август, при очаквано нарастване с 2%. Това е най-големият ръст от януари насам.

 

У нас Българската фондова борса (БФБ) отчете оборот от 27 млн. лв., но 98% от него (26.4 млн. лв.) бе реализиран на пазара на облигации. Сделките с акции и компенсаторни инструменти паднаха почти наполовина спрямо вчерашната сесия (до 462) и бяха изтъргувани 532 000 броя акции за общо 473 хил. лв. Внимание заслужава трицифреният ръст от 143.90% на книжата на Спарки АД - Русе, от които бяха изтъргувани 300 акции.

 Коментарът не е не е препоръка за сделки с ценни книжа!

 


По статията работи:

Георги Вулов