НАЧАЛО » анализи

Стачка в Канада може да вдигне цените на урана с 50%

fb
3E news
fb
18-08-2014 04:43:00
fb

През второто тримесечие на 2014 г., месечната спот цената на урана продължава да спада. Това се отбелязва в анализа на Euroatom Supply Agency. На този фон звучат шокиращо новините за възможен скок на цените на урана с почти 50% , ако на 28 август започне масова стачка в урановите мини в Канада. Положението може да се окаже твърде сериозно и предвид въведените санкции от страна на Канада спрямо Русия, отбелязват анализатори. Според тях обаче от друга страна това може да е добре за цените на урана на спотовия пазар, които от 2013 г. бележат непрекъснат спад.

Басейнът Атабаска в Северната част на Канада е едно от основните находища, където се добива уран. Урановите рудници тук са със запаси 100 пъти по-големи отколкото запасите в други райони на света.

При отчитане на намалението на цените, значението на доставките има особено голямо значени за този район. През миналата седмица местните медии предупреждават, че там назряват сериозни проблеми. Според публикациите McArthur River и Кey Lake  обявяват стачка, заради непостигане на договореност по колективният договор на работещите в мините и Cameco. Преговорите по постигане на ново споразумение засега са безуспешни. Те трябва да приключат на 28 август и ако това не се постигне 540 души излизат на стачка. В частност това ще се отрази на доставките на уран. Само McArthur River произвежда 8,165 млн. тона уран годишно, а това съставлява почти 15% от световните предложения.

Досега там никогане е имало подобни проблеми. От Cameco признават, че производството може да спадне, ако работниците на излязат на работа. Тогава събитията на пазара на уран ще се развиват много бързо и цените може да скочат за пръв път от много време. Експертите прогнозират, че за много кратко време цените може да скочат с 50%. 

Към това трябва да се прибави и факта, че спад на производството отчитат и от Uranium One Holding N.V. През второто тримесечие компанията е произвела 2,7 млн.фунта (U308) в сравнение с 3,6 млн. фунта за същия период на 2013 г.

Ако към това се добави и нивото на цените, състоянието на пазара поражда сериозни въпроси. 

През първото полугодине на тази година цените на урана достигнаха нивото от 28,25  долара за фунт. Цената в края на второто тримесечие е била със 17% по-ниска в сравнение с края на първото тримесечие цената и 29% по-ниска в сравнение със същия период на миналата година.

Спот цените в Европейския съюз и Северна Америка са намалели с 6% през второто тримесечие на 2014 г. В сравнение със същото тримесечие на 2013 г., цените са намалели с 27% и 28% съответно.

Прогнозите за цените на природния уран все още се запазват в следните параметри – 40 долара за фунт през 2016 г., 45 долара за фунт през 2018 г. 54 долара за фунт през 2020 г. ,58 долара за фунт през 2022 г. и 64 долара за фунт през 2025 г.

Според данните през 2012 г. в света са произведени 65 хил.тона уран, а през 2014 г. се очаква производството да достигне 70 хил. тона.

уран
производство на уран
спотови цени на урана
Cameco
Uranium One Holding N.V
По статията работи:

Маринела Арабаджиева