Спекулации с цената на тока: Бивш зам.-шеф на КЕВР предсказва поскъпване заради продажбата на ЧЕЗ

Не е ясно на базата на какви данни са правени изчисленията, представени от г-н Еленко Божков, след като КЕВР още не е публикувала ценовите заявления на участиците на регулирания пазар, коментираха от регулатора

Еленко Божков
Източник: bTV

През последната седмица сме свидетели на непреодолимото желание на няколко политици и "експерти" за спекулации с цената на тока и заиграване със страховете на хората от евентуално поскъпване на светлото и топлото. В сряда лидерът на БСП развихри фантазията си и разигра политическо шоу на гърба на потребителите на еленергия, развивайки тезата за подготвяно от ЧЕЗ драстично поскъпване на тока и връзката на този "факт" с предстоящата продажба на бизнеса на ЧЕЗ Груп в България.

На следващата сутрин бившият зам.-председател на Комисията за енергийно и водно регулиране Еленко Божков в интервю за bTVвлезе в ролята на прорицател, предсказвайки поскъпване на тока заради сделката с ЧЕЗ.

Божков показа своя фактура, в която е изчислил, че съгласно исканията на ЧЕЗ, увеличението в неговото домакинство ще е около 14,5%. За отделните граждани то ще варира в зависимост от употребената нощна енергия. Средното увеличение на крайната цена ще е 18%, е изчислил Божков.

„А това носи едни големи пари на ЧЕЗ – 180 млн. лв.“, допълни той.

Според него исканото увеличение има отношение към продажбата на ЧЕЗ. „Едно нещо е да имаш 30 млн. лв., друго е да имаш шест пъти повече в касата си и с тях да плащаш кредита, с който си купил дружество. А как ще погледне една банка, от която искаш кредит, на намерението ти да изкараш едни 180 млн.?“, попита той риторично.

Ето още няколко акцента в неговото изложение, които заслужават внимание:

- ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение на цените от другите енергодружества заради продажбата си.

- Официално дружествата трябваше да представят заявките публично в края на февруари, но ЧЕЗ не го направи.

- Всичко досега беше крито нарочно, ще бъдат ли наказани ЧЕЗ за това, че не оповестиха по начина, по който трябва, тяхното искане за увеличение на цената на енергията

- Действително зависи от КЕВР с колко ще бъде крайното увеличение на тока, но от поведението, което има досега Комисията и нейният председател, може да се очаква всичко.

От КЕВР дадоха да се разбере, че твърденията са спекулативни и дават повод за съмнение доколко Еленко Божков е запознат с нормативната уредба и методологията за ценообразуване на електрическата енергия.

Не е ясно на базата на какви данни са правени изчисленията, представени от г-н Еленко Божков, след като КЕВР още не е публикувала ценовите заявления на участиците на регулирания пазар, коментираха от регулатора. Разчетите на компаниите /НЕК, ЕСО, ЕВН, Енерго-Про и ЧЕЗ - бел. ред./ още не са публични и всякаква информация, данни и сметки, базирани на конкретни числа, са спекулативни. Това дава отговор на сметките по фактурата на Божков, както и на твърдението, че ЧЕЗ искат три пъти по-голямо увеличение спрямо другите енергодружества заради продажбата си.

Ако коментиращият не е наясно, добре е да прочете документите, където ясно и конкретно е записано, че всички участници на регулирания пазар са задължени да подадат ценовите си заявления 3 месеца преди началото на регулаторния период, заявиха от КЕВР във връзка с твръдението, че заявките не са подадени навреме.

От енергийния регулатор изрично припомниха, че председателят доц. Иван Иванов  многократно е подчертавал, че при определянето на цените не се признават и няма да бъдат признавани разходи, които не са икономически обосновани - такива са разходи за изплащане на кредити и лихви по кредити. Това не може да стане, КЕВР никога не го е правил и няма да го нпарави и в бъдеще - ззаконът го забранява, категорични са от КЕВР.

Припомняме, че Еленко Божков беше зам.-председател на енергийния регулатор и като такъв би трябвало да има сравнително задълбочени познания в областта на енергийните регулации, закони и поднормативна уредба. Именно затова  развитата от него теза озадачи доста от колегите му - анализатори, служители в администрацията, бивши и настоящи членове на КЕВР.

Според тях "има три причини г-н Божков да излиза с такива твръдения". Едната е некомпетентност - самият факт на престоя му на висок пост в КЕВР обаче опровергава донякъде това предположение.

Втората е изпълнение на политическа поръчка. Самият Божков дава повод за това предпхоложение, като заяви: "Ако сделката на ЧЕЗ с „Инерком“ се реализира, ще последва политическа криза и оставка на правителството".

Третата причина би могла да бъде комбинация от първите две. В подкрепа на това предположение са изчисленията, направени "ангро", политическите вметки и твърдението, че "ако преговорите започнат отначало, за да може да се включи и държавата, нещата ще изглеждат по-различно".  В този случай обаче ние като зрители на случващото се можем също да влезем в ролята на прорицатели и с далече по-солидни основания да предскажем тежки времена за българската енергетика, като се има предвид, че г-н Еленко Божков има намерение да се кандидатира за член на КЕВР.
Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
1 коментари
  • 0 0
    1
    Минаващ
    Кога точно е бил зам. председател на Д/КЕВР?
    Напиши отговор