НАЧАЛО » анализи

Севернокорейската артилерия разстреля борсите

Индексите в Европа и САЩ се оцветиха в червено, БФБ както винаги бе извън случващото се в света

fb
3E news
fb
23-11-2010 06:45:15
fb

След азиатските и европейските индекси отбелязаха силен спад, след като артилерията на Северна Корея обстрелва остров на Южна Корея в Жълто море. Това обтегна още повече нервите на инвеститорите. Неясната ситуация около дълга на страните от т. нар. периферия на еврозоната продължава да оказва своето негативно влияние. Още с откриването на пазарите в Европа индексите потънаха в червената зона, обобщи Reuters.

 

Най-потърпевши се оказаха банките и миннодобивните компании, които отбелязаха и  най-големи спадове, а най-големи разпродажби имаше на фондовите борси в Ирландия, Португалия и Испания. Допълнително напрежение внесе решението на премиера Брайън Коуен да остане на власт, докато се приеме бюджета на страната, което за някои анализатори подкопа крехкото доверие след планирания спасителен план за страната.

 

Очакванията на много анализатори са Португалия също да поиска помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд. Това също е причина за неспокойствие сред инвеститорите, поне докато не стана ясно дали това ще се случи. Както е известно борсовите играчи не обичат неизяснените ситуации.

 

Американският фондов пазар загуби повече от 1% още при откриване на търговията на Wall Street, въпреки отчетения по-висок от очаквания ръст на БВП през третото тримесечие. Играчите се паникьосаха от конфликта на Корейския полуостров, а страховете им за бъдещето на световната икономика се засилиха, когато дойде новината, че освен финансова нестабилността в Ирландия е и политическа, обобщи Bloomberg.

 

Час и половина след старта на търговията индексът на 30 от най-големите и търгувани американски борсови компании Dow Jones се понижава с 1,3%. Широкият S&P 500 спадна с 1,3%, а технологичният Nasdaq Composite с епонижи с 1,4%.

За разлика от други случаи, когато данните за БВП определяха динамиката на търговията, този път добрите данни за по-високия очаквания растеж на американската икономика през третото тримесечие не успя да върне настроените на инвеститорите.

БВП на САЩ е нараснал с 2,5% на приравнена годишна база, което се дължи на по-голямото от очакваното увеличение на потреблението, завишения износ и нарасналите инвестиции в ново оборудване. Предишните оценки на Бюрото за икономически анализи в САЩ бяха за ръст на икономиката от 2% за трите месеца до края на септември. През второто тримесечие БВП се увеличи с 1,7%.

 

И данните на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти в САЩ (NAR), оказали се по-лоши от очакванията на икономистите, друг път също влияеха върху търговията. Този път не попаднаха в полезрението на инвеститорите. Продажбите на съществуващи жилища са намалели през октомври с 2,2% спрямо септември, след два поредни месеца на силен ръст. През септември асоциацията отчете рекорден месечен ръст от над 10 на сто. Данните за октомври според Bloomberg показват, че нестабилността на жилищния пазар в страната се връща.

 

Имаше и добри корпоративни новини, които също не оказаха никакво влияние върху пазара. Акциите на Hewlett-Packard бяха сред печелившите в началото на сесията, заради оптимистичните очаквания на компютърната компанията за приходите през текущото тримесечие. Цената им се повишава с 0,5% до 43,47 долара на Нюйоркската фондова борса. За тримесечието до 31 октомври HP реализира печалба от 2,54 млрд. долара в сравнение с 2,41 млрд. долара, година по-рано. Продажбите на технологичната компания нарастват с 8,1% на годишна база, до 33,28 млрд. долара.

 

По-късно, след като завърши търговията на Wall Street, ще бъде обявен докладът на Федералния резерв на САЩ от последната му среща в началото на ноември. Най-вероятно документът ще бъде прочетен внимателно на утрешната сесия.

 

Българската фондова борса (БФБ) отново бе извън случващото се в света. И докато на капиталовите пазари се сриваха, у нас трите индекса финишираха в зелената зона. Само индексът на дружествата, които инвестират в недвижими имоти – BGREIT, остана в червената зона.

Водещият индекс на борсата – SOFIX, се повиши с 0,6% в днешната търговия, като от началото на седмицата е прибавил общо 1,5%. Основният измерител на БФБ завърши положително вече шеста поредна сесия, като прибави общо 2,8%. Въпреки това SOFIX отново е сред най-губещите регионални индекси. От началото на годината показателят е загубил около 17% от стойността си.

 

Отчетеният днес оборот е в нормални граници за БФБ напоследък и възлиза на 1,359 млн. лв. На пазара на акции бяха осъществени сделки за 721 хил. лв. Изтъргувани бяха облигации на стойност 611 хил. лв., а с компенсаторни инструменти - за 26 хил. лв. Статистиката на БФБ показа, че на пазара на акции са се търгували общо 77 дружества. С печеливши позиции са били 37 дружества, 32 са били с губещи, а при 8 компании не е отчетена промяна.

 

В топ три по оборот водят акциите на Корпоративна търговска банка АД (280 хил. лв. в 10 сделки), следва Адванс Терафонд АДСИЦ (110.6 хил. лв.) и Химимпорт АД (49 хил. лв.).

Първи по повишение бяха акциите на Интеркапитал Пропърти Дивелопмънт АДСИЦ с ръст от 14.31%, втори бяха Поименните компенсационни бонове, с повишение от 6.94%, е на трето място КТБ АД с ръст от 6.55%.

На първо място по понижение застанаха акциите на И Ар Джи Капитал - 3 АДСИЦ, отчели спад от 16.08%. Акциите на Арома АЗ спаднаха с 14.47%, а на Агрофинанс АДСИЦ се понижиха с 7.22%.
По статията работи:

Георги Вулов