Сделка под натиск: Кой ще купи бизнеса на ЧЕЗ в България

Сделката за бизнеса на ЧЕЗ стигна етап, когато институциите у нас трябва ясно и категорично да се произнесат кой е по-добре да купи активите на чешкия концерн в страната ни - българска компания с ясен собственик, активи и бизнес или индийска компания/ консорциум с неясно представителство и участници.

Въпросът вече не търпи отлагане по две причини. Първата - изтече срокът, в който избраният от ЧЕЗ а.с. купувач - Инерком България, трябваше да финализира сделката. Това не се случи по обясними причини – все още няма регулаторно решение което да позволява завършване на сделката.

Втората - от ЧЕЗ а.с. съобщиха, че удължават срока на договора с Инерком именно поради посочените причини, но в същото време ще започнат преговори и с класирания втори в процедурата по продажба, а това е индийската India Power Corporation Ltd (IPCL), която е напълно непозната за българската държава и няма опит в енергийнийт сектор в България.

Процедурата за продажба на българските активи на чешката енергийна компания  започна през Януари 2017 и тече повече от година, като премина без към нея да има проявен никакъв интерес от страна на политически партии. След приключването и и избора на купувач, обаче, се разрази безпрецедентен политически натиск поради непознатата на политиците Инерком, което се оказа голям проблем. В крайна сметка, въпреки настояванията на всички през годините тези дружества да се върнат в български ръце, се е имало предвид, че не всяка българска компания би “била подходяща”.

Въпреки наличието на пълна регулация на дейностите по разпределение и доставка на електроенергия за регулирания пазар, редица политици се упражняваха по темата и създадоха около сделката значително политическо напрежение. 

Нека припомним, че след последното пресяване в процедурата по избор на купувач предложенията бяха пет - Христо Ковачки, "Инерком България", българско-индийския консорциум "Фючър енерджи" (в несъстоятелност от Декември 2017, изгубил лицензията си за търговия с електрическа енергия поради неплатежоспособност) и индийската Индия Пауър, чешката Energo-pro и консорциум между "Приста ойл" на братята Бобокови и турската STFA Yatirim.

Интересът на индийците към участие в сделката е обясним - навлизането на европейския енергиен пазар не е лесно и стъпването на пазара в България може да послужи за лесен и бърз вход към него.

Дали активите на ЧЕЗ в страната ще бъдат български или индийски ще стане ясно до месеци.Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари