НАЧАЛО » анализи

Санкционираният ръст на цените

fb
3E news
fb
07-08-2014 01:15:00
fb

Въведените от САЩ и ЕС санкиции може да вдигнат цените на петрола, предупреждават анализатори: без необходимите технологии добивът в Русия ще пада.

Санкциите на Европейския съюз и САЩ срещу Русия ще повлияят не само на краткосрочните котировки на петрола, предупреждават анализаторите от Morgan Stanley: може да променят баланса на глобалния пазар. Още през следващата година барел петрол може да поскъпне с 11 долара, прогнозират анализаторита от JPMorgan на база на анализ на цените на фючърсите.

На 29 юли ЕС обяви, че за експорт в Русия на нефтогазово оборудване (за дълбоководно сондиране, за добив на арктическия шелф и на шистов нефт) трябва да се получи предварително разрешение. Същите санкции въведоха и САЩ.

Ситуацията в Украйна се нареди сред геополитическите рискове, влияещи върху глобалният петрол на нефт и газ, отбелязва Гай Уолф от Marex Spectron Group. До началото на конфликта рисковете бяха свързани с производителите от страните на Близкия Изток, в това число Ирак и Либия, но в този списък никога не е била Русия, пишат анализаторите от JPMorgan. По данни на Международната агенция за енергетика на Русия се падат 37,5% от доставките на петрол сред страните от ОИСР.

Отношението към руския енергиен сектор сред инвеститорите се влоши след въвеждането на отрасловите санкции от страна на САЩ и ЕС. Индексът MSCI Russia Energy спадна през юли с 11%. Темповете на ръст на руския енергиен комплекс са под въпрос, тъй като въвеждането на санкциите ограничи достъпа на компаниите до дългосрочен капитал и технологии, смятат анализаторите на BNP Paribas.

До въвеждането на санкциите анализаторите на Morgan Stanley прогнозираха намаляване на добива на петрол в Русия през 2014-2018 г. със 150 000 барела на ден. Но оценката не отчиташе блокирането на бъдещия добив в арктическите находища и на шистовия нефт – около 250 000 барела, отбелязват те. В средносрочна перспектива санкциите могат да доведат до замразяване на амбициозните проекти, смятат анализаторите от Fitch: те „могат да подкопаят възможностите на отрасъла, тъй като руските компании нямат съответсващото ноу-хау и опит за разработване на трудните находища „. Санкциите могат да доведат до намаляване на добива от традиционните находища в Западен Сибир, смятат от Fitch.

Спадът на добива е опасен за бюджета на Русия, предупреждават от Morgan Stanley. Но това може да бъде компенсирано от ръст на цените на петрола, оптимистични са от Barclays.

Засега новите рискове не успяха да се отразят. От началото на годината барел Brent  падна с 5,5% до 105 долара. Намаляването е свързано със сезонни фактори, отбелязва Х.Крофт от Barclays, ситуацията ще се промени с началото на тръдиционното търсене. Петролните цени затрудняват достатъчно мрачната глобална макроикономическа картина: в повечето региони икономическият ръст ще бъде спрян, констатира Пурто Соку от Sucden Financial. Това е временно затишие: геополитическата награда ще се върне в котировките с началото на отоплителния сезон, тъй като се наблюдава ново развитие на конфликтите и в Ирак, и в Либия, не се подобрява ситуацията в Украйна, смята Крофт.

Проекти под въпрос

„Роснефт”, притежава лицензии за разработка на шелфовите находища. А оборудването за тяхната разработка попада пряко под санкциите. „Роснефт” заедно с американската Exxon Mobil в края на юни спряха сондажната платформа „Беркут” , която е лидерът в света. Съвместното предприятие за разработка на нефта в Баженовското находище има между „Газпром нефт” и англо-холандската Shell.

в. Ведомости

петрол
цени
санкции
ЕС
Русия
сащ
Роснефт
Exxon Mobil
Shell
Газпорм нефт
Morgan Stanley
Barclays
По статията работи:

Маринела Арабаджиева