НАЧАЛО » анализи

Руският петрол се подготвя за най-голямата данъчна ревизия за 20 години

fb
3E news
fb
16-08-2018 09:57:00
fb

By DINA KHRENNIKOVA on 7/25/2018, worldoil.com

 

(Bloomberg) - Русия, една от трите най-големи добиващи суров петрол страни в подготвя най-радикалното разтърсване на своята система за петролни такси от 1999 г. насам. Промените, които ще позволят на производителите на страната да изнасят суров и нефтопродукти без мито докато повишават разходите си на сондажа, се очаква да постигнат споразумение от президента Владимир Путин до края на годината и да внесат много необходимите средства за многомилиарния план за съживяване на намиращата се в застой икономика.

 

1.Какви са данъчните промени?

От началото на следващата година Русия постепенно ще намали експортните мита върху суровините и петролните продукти, докато бъдат напълно премахнати през 2024 г. В същото време тя ще повиши концесионните такси за добив на петрол със същата сума, като запази фискалната тежест за добиващите компании- износители.

За рафинериите данъчните промени може да бъдат по-болезнени, тъй като се повишава цената на всеки барел, който обработват. За да ограничат загубите и да предотвратят растежа на цените на горивата, правителството ще предложи данъчни облекчения за няколко вида рафинерии, включително сибирските съоръжения, които са далеч от големите пристанища, както и за съоръженията, които инвестират най-малко 60 милиарда рубли (950 милиона долара) между 2016г. и 2024 г.

Правителството също така ще предлага облекчение за рафинерии, в които високо октановият бензин съставлява най-малко 10% от общата продукция, както и на рафиниращите дъщерни дружества на добиващите петрол, които подлежат на международни санкции. Това означава, че основно всички големи руски петролни компании ще получат данъчни облекчения за своите рафинерии.

Преразглеждането на данъците е вторият опит на Русия да премахне експортните мита върху суровия петрол и нефтопродуктите след предишни опити и усилия през 1996 г. Само три години след този ход, правителството бе принудено да възстанови таксите, тъй като се справяше със средства след финансовата криза от 1998 г.

 

2. Дали Русия ще изнася повече петрол, след като бъде освободен от мита?

През изминалото десетилетие Русия продаде приблизително половината си петролната си продукция в чужбина, като през 2017г. износа на суров петрол и кондензат възлиза на 257 милиона тона (5,16 MMbpd), показват данни на Енергийното министерство. Този дял е малко вероятно да се промени в резултат на данъчната реформа, дори ако печалбите падат за рафинериите, които няма да получат облекчение, според заместник-министъра в министерството Павел Сорокин. Той изчислява, че заедно такива рафинерии обработват около 15 милиона до 17 милиона тона годишно и повечето няма да затворят, така че само част от допълнителния суров петрол ще бъде освободен за износ. Ако за един месец международните цени на петрола нараснат с повече от 15% , което прави по-привлекателно за големите руски добивни компании да продават в чужбина, проектозаконът позволява възстановяване на експортните мита за суров петрол и нефтопродукти, като митото за продукти е определено на 60% от таксата за износ на петрол.

 

3.Защо сега се променя данъчната система?

Петролът, който заедно с природният газ е основният източник на приходи за бюджета на Русия, през следващите шест години ще добави допълнително около 1 трилион рубли към държавната хазна, благодарение на данъчната реформа, според Министерството на финансите. Това е привлекателна перспектива за правителството, като се захваща с план за 8 трилиона рубли, за да съживи икономиката. Реформата на данъка върху нефта е само част от фискалния пъзел, който също включва увеличаване на данъка върху добавената стойност и увеличаване на пенсионната възраст.

По-важно, неотдавнашното повишение на международните цени на петрола доведе през май и юни до повишение на вътрешните цени на бензина, предизвиквайки протести в Русия само седмици преди световното първенство по футбол. След ad-hoc споразумение с ключовите руски компании-добиващи петрол, за да поддържат цените на горивата равномерно, правителството ускори работата по създаване на по-стабилна регулаторна рамка.

 

4.Кой печели и кой губи?

"Победителят е руският бюджет, а губещите са потребители, предимно онези от Евразийския икономически съюз, които ще плащат повече за руския суров петрол и за петролните продукти", каза Александър Бургански, анализатор в базираната в Лондон аналитична Renaissance Capital.

Търговските партньори на Русия в Евразийски икономически съюз, основно Беларус и Казахстан, понастоящем получават руски безмитен суров петрол и изплащат експортните си такси само върху горивата, които впоследствие произвеждат и препродават извън Съюза. Министерството на финансите на Русия смята, че тези безмитни доставки струват на Русия около 140 милиарда рубли годишно. След влизането в сила на новата данъчна система, клиентите ще платят цена за петрола, която взема предвид по-високия данък върху производството.

За руските петролни гиганти ефектът от данъчните промени до голяма степен е неутрален, според анализатора Burgansky, който не вижда "никакъв съществен ефект" от реформата върху приходите.

Данъчната реформа е най-голямото предизвикателство за руския петрол след новата сделка на страната с ОПЕК. Суверенният фонд на Русия може да се утрои през 2021 г. заради ръста на цените на петрола.

 

 

 

 

руски петрол
данъчни промени
Русия
По статията работи:

Маринела Арабаджиева