НАЧАЛО » анализи

Руският газов транзит през Украйна е заплашен

В газохранилищата на страната има 7 млрд.куб метра, а за безпроблемни доставки са необходими поне 18 млрд.

fb
3E news
fb
24-03-2014 01:17:00
fb

Украйна засега не може да се откаже напълно от руския газ, независимо, че от април цената за него може да се увеличи поне два пъти, до 500 долара за 1000 куб метра. А разработката на собствени запаси на страната e безперспективна. По думите на експерти, създалата се ситуация заплашва руския газов транзит през Украйна.

Украйна отнова заяви за необходимостта от разработката на собствени газови запаси. Министър председателят на новото украинско правителство Арсений Яценюк написа във „Фейсбук”, че това е необходимо за обезпечаване на енергийната безопасност.

„Вие сте чували за дискусията за шистовия газ. При запазване на всички екологични норми ние трябва незабавно да се заемем със собствената енергийна безопасност. Така също и с добив на собствен газ. Може ли да направим това за един ден? Не. Но това трябваше да се направи още вчера”, каза той във видеообръщението си, цитиран от газета.ру. По думите му е необходимо да бъдат привлечени инвеститори за разработката на собствените запаси.

Инвеститорите се отнасят към проектите на Украйна без особен ентусиазъм. През миналата седмица британо-холандската компания Royal Dutch заяви за излизането си от проекта за разработка на Скифското находище на шелфа на Черно море, припомня изданието. По предварителна оченка запасите от това находище биха позволили ежегоден добив на 3-4 млрд.куб метра газ годишно. По-рано за преустановяване на проекта си за добив на нетрадиционни въглеводороди в Украйна съобщи и американската компания ExonMobil, като се мотивира с нестабилната политическа ситуация.

Яценюк  заяви в петък, че цената на руския газ за Украйна от април може да се увеличи до 500 долара за 1000 куб метра. При това Киев не може да плаща доставки дори по цена от 268,5 долара, припомня изданието.

Заради дълговете за доставка на газ (1,54 млрд.долара) Украйна, както по-рано съобщи „Газпром” може от април да се лиши от декемврийската отстъпка. Руският премиер Дмитрий Медведев през миналата седмица заяви, че споразумението от 2010 г. трябва да бъде денонсирано, което автоматично води до отмяна на по-голямат отстъпка.

Според Яценюк Украйна не може да се откаже напълно от закупуването на руски газ.

Заедно с това, както отбелязва той,  Киев трябва трябва да обсъжда и по-нататък възможността за реверсивни доставки на газ от страните от Европейския съз, който газ ще е със 100-150 долара по-скъп от руския.

„Възможностите за реверсивни доставки от Полша и Унгария са ограничени – става въпрос за не повече от 5-6 млрд.куб метра годишно. Реверсът от Словакия се усложнява от това, че „Газпром” е резервирал 85% от мощностите от местния терминал (използва 40%), коментира председатлят на East Gas Analysis Михаил Корчемкин. Така че словашкият реверс изисква решение на правни въпроси или строителството на нов къс газопровод от газоизмервателната станция В.Капушан до Украйна”.

Съединените щати, които също се опитват да поддържат Украйна засега нямат възможност за това. В петък представителят на Държавния департамент на САЩ Джон Паски заяви, че експорт може да започне не по-рано от края на 2015 г.

Корчемкин напомня, че Украйна е принудена да купува руски газ от 2006 г. след като Русия забрани межднароден транзит на средноазиатски газ през територията си. При това Москва е зависима от собствения си транзит за други страни.

„По-скоро през това лято Украйна няма да може да купи газ за нагнетяване в подземните си газохранилища и тогава „Газпром” ще се окаже, че няма да е в състояние да изпълни европейските си ангажименти по договорите през зимните месеци”, предупреждава експертът.

Работата е в това, че за обезпечаване на безпроблемни доставки за Европа през зимния период трябва да се нагнетява газ в украинските подземни газохранилища. При това Украйна плаща този газ. През лятото на миналата година се създаде подобна ситуация, когато Украйна заяви, че не може да купува газ по съществуващите цени. Според данните, за да обезпечи необходимото ниво на нагнетяване, „Газпром” е предложил  отстъпката, но купувач е била не „Нафтогаз Украйна”, а Osthem на украинския предприемач Дмитрий Фирташ, който на 12 март беше задължан в Австрия по молба на америакнското ФБР: властите в САЩ подозират бизнесмена в престъпен сговор и корупция. През миналата седмица Фирташ беше пуснат под гаранция от 125 млн.долара.

Както заяви в неделя министърът на енергетиката на Украйна Юрий Продан, към настоящия момент в украинските газохранилища  има около 7 млрд.куб метра. Новият цикъл на нагнетяване Украйна планира да започне през месец май, като сега се водят преговори с руското министерство на енергетиката. Кагато през лятото имаше проблеми с преноса, „Газпром” заяви, че за безпроблемен транзит е необходимо да се нагнетят в газохранилищата 18 млрд.куб метра.

газ
Газпром
Русия
Украйна
транзит на газ
газохранилища
По статията работи:

Маринела Арабаджиева