Русия може да проучи газовите ресурси на Крим

Източник: БНТ

By Irina Slav - 2018, oilprice.com

 

Русия трябва да проучи кримския континентален шелф за природен газ, заяви пред РИА Новости председателят на Руската академия на науките по време на тридневно посещение на полуострова.

"Изследванията, проведени преди години, както и текущите проучвания показват, че може да има доста значителни запаси от природен газ", каза той, добавяйки, че бъдещото проучване ще включва както сеизмични проучвания, така и използването на "космически инструменти" за определяне на най-добрите места за сондиране

 

В момента в района на Кримския шелф има девет производствени находища. Добивът в най-голямото, Odesskoye, ще бъде спряно от 1 юли поради международно арбитражно дело в областта на морските права, започнато от Украйна.

 

Украински медии миналия месец съобщиха, че Русия е заграбила, след анексирането на полуострова през 2014 г., около 7 милиарда кубически метра природен газ от находища около Крим. "Москва е наясно, че офшорните депозити, от които се открадва газа, не са свързани с Крим и рано или късно ще трябва да носи отговорност за незаконно присвоен имот и да компенсира щетите ", каза украинският енергиен експерт Микхайло Хончар.

 

НАТО оценява петролните и газовите ресурси на кримския шелф между 4 и 13 трилиона кубически метра, което според пакта би било от съществено значение за укрепването на Украйна по пътя към енергийна независимост от Русия.

 

Всъщност присъединяването на полуострова – който е бил част от Русия от края на 18-ти век до 1954 г. –се оценява от мнозина извън Русия като „причина“ Москва да заграби, според оценките, това огромно нефтено и газово богатство в Черно море.

 

Shell и Exxon са извършили проучвателна работа в газовото находище Skifska в Крим, но и двете компании са изтеглени през 2014 г., малко преди анексирането на Крим. Двете компании са изчислили, че в областта има резерви от 200 до 250 милиарда кубически метра природен газ.

 

Преводът на статията е публикуван в Бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари