НАЧАЛО » анализи

Реалната безработица е 16%

Предупреждават икономисти от БАН, тъй като НСИ не включва хората, на които не се плащат обезщетения

fb
3E news
fb
24-11-2010 10:08:16
fb

Брутният вътрешен продукт (БВП) вече не е достатъчно достоверен показател за измерване на икономическия растеж, тъй като не отчита редица фактори, които влияят на развитието на икономиката. Освен сивия сектор, такива са още почасовият и домашният труд, които не се отразяват от официалната статистика и изкривяват прогнозите. Трудно се изчисляват и данни в сфери като научно-изследователска дейност, компютърен софтуер, обучението и човешките ресурси, патентите и търговските марки. Това каза на дикусионен форум в Института за икономически изследвания на БАН проф. д.и.н. Росица Рангелова. Той бе посветен на докладите на Комисията за измерването на икономическата дейност и социалния прогрес, ръководена от американския икономист Джоузеф Стиглиц.

 

Според един от докладите на Комисията статистическите и реалните база данни се разминават и заради това, че не са отразени коректно прогнозите за инфлация, равнището на безработица и дори усещането на хората за икономически и социален прогрес. Проф. Рангелова подчерта, че работната заплата не може да бъде единственият показател, тъй като не отразява актуалното състояние на услугите. Такъв е примерът с доходите в сферата на здравеопазването и образованието, които са неясни и затова остават в сивата икономика.

 

Въпреки неотразяването на редица фактори, които влияят на икономическия растеж, НСИ използва комбинация от Системата на националните сметки и стандартите на Евростат, за да отчете данните за сивия сектор. Това е крачка в правилната посока, смятат учените от Института за икономически изследвания на БАН. Според тях достоверността на събраните база данни обаче се нуждае от прецизиране.

 

Драстичен пример за разминаване е равнището на безработицата. В момента статистиката отчита 300 хил. безработни, но други 200 хил. са извадени от системата, за да не им се плащат социални помощи. Така, ако официално регистрираната безработица у нас е 9%, то реалната е близо 16 на сто. Препоръката на участниците в дискусионния форум към държавната статистика е да се спазва методиката на Евростат за отразяване дела на сивия сектор в икономиката, а не да се отбелязват квази данни, извън реалната картина. По този начин и прогнозите за икономическия растеж ще са по-обективни.

 

В България засега единствено Центърът за изследване на демокрацията отчита достоверно данните за скритата икономика, стана ясно още на форума. Ако у нас недекларираните приходи са около 40% от БВП, в страни като Швейцария и Япония те са едва 4 на сто.
По статията работи:

Георги Вулов