Ракетите носители при ценовия скок на СО2-емисиите

Източник: petroleum-economist.com

Автор: Alessandro Vitelli, petroleum-economist.com

След като потъна в рекордно ниски нива от началото на световната финансова криза през 2011 г., европейският пазар на въглеродни емисии изживява възход

Цените на въглеродните квоти на ЕС се увеличиха четири пъти през последните 15 месеца, като нараснаха от около 5 евро (5,82 евро) на тон през май миналата година до над 20 евро / тон през септември 2018 г. От миналата есен в Европейската система за търговия с емисии - EU carbon allowances (EUA) започва значителен приток на спекулативен капитал, което води до ценови скок и изненадва традиционните участници, тъй като инвеститорите се опитват да изградят позиции на пазар, който мнозина казват, че става само по този начин.

Всъщност EUA показват най-добри резултати при енергийните стоки в Европа, като стойността им се удвоява след 1 януари. За сравнение, петролът Брент в началото на месеца е нараснал с 9.5%, а въглищата API2 са се понижили с 0.3%.

EU ETS supply/demand and surplus 2008 - 17 (‘000 mt) Source: Thomson Reuters Point Carbon; petroleum-economist.com


Драматичният ръст се основава на широко разпространеното очакване, че дългогодишният спад на въглеродните квоти ще спре от януари, когато започне да функционира нов механизъм за балансиране на пазара. Така нареченият Резерв за стабилност на пазара - Market Stability Reserve (MSR) ще намали свръхпредлагането, като ограничи навлизането на нови EUAs на пазара всяка година.

Историческо свръхпредлагане

При въвеждането на Европейската схема за търговия с емисии през 2005 г. няма механизъм за адаптиране на доставките на квоти за емисии в случай на външни шокове в системата.

Най-големият такъв шок беше световната финансова криза през 2011 г., което доведе до рязък спад на промишленото производство в ЕС и оттам на търсенето на електроенергия. Полученото намаление на емисиите в промишлеността създаде излишък от EUA, които нараснаха до 2 млрд. тона, а цените на един етап спаднаха до по-малко от 3,00 евро / т.

MSR беше създадена, за да се намали пропускливостта с 24% всяка година от 2019 до 2023 г., като се възстанови баланса на пазара. След 2023 г. механизмът ще увеличи или ограничи доставките, ако е необходимо, за да се задържат в определен диапазон, според годишните изчисления на Европейската комисия. Следователно в периода между 2019 г. и 2023 г. EU ETS  няма да има квоти всяка година, тъй като навлизането на EUAs на пазара се свива.

Марк Луис, управляващ директор на анализатор Carbon Tracker, вярва, че MSR ще създаде "най-голямата сила, която пазарът на въглеродни емисии в ЕС някога е виждал". В доклада, публикуван през април, Луис заяви, че MSR ще "намали излишъка от EU-ETS за стационарни инсталации ... от 1,776 до 496m след 2019-2023 г., което е спад от 1,270m (70%)".

"След тези пет години", продължи Луис, "виждаме, че пазарът е редуциран средно с 254m годишно, а през двете години 2019-20 със средно 354m годишно".

Изстрелване нагоре

Дори преди реформата да бъде договорена в края на 2017 г., предвидливи спекуланти и дори някои големи компании за комунални услуги започнаха да купуват EUA в очакване на по-строг пазар и по-високи цени.

"Естествено е, че нетрадиционни участници се включиха, след като разбраха основната идея [на MSR]", казва Маркъс Фердинанд, старши анализатор в енергийното консултиране Icis. "MSR е наистина силен сигнал."

Многобройни източници твърдят, че хедж фондовете представляват основната част от новите пари, които текат към въглерода, но някои компании също стават по-агресивни, като се предпазват от бъдещи повишения на цените. Идентифицирането на спекулантите е трудно, тъй като много от тях участват като посредници или двустранно, посочват източници, но ICE Futures, главната борса за въглеродни емисии, изброява редица фондове, които търгуват с въглеродни емисии на борсата, включително Citadel, Five Rings Capital и Squarepoint.

"Има нови играчи, макар че само няколко банки се връщат на пазара", казва Тревър Сикорски от енергийните аспекти. "Има апетит от нови фондове и от типа на играча, който е готов да направи сделки с убеждения."

Per Lekander, бивш анализатор на комунални услуги в UBS, който се присъедини към хедж фонд Lansdowne Partners през 2014 г., каза миналата година на конференция за пазара на емисии, че е взел 10 млн. тона  EUA. Този ход представляваше пълна промяна за Lekander, който само няколко години по-рано нарече "шега" EU ETS и прогнозира, че цените ще са едва 3 евро / тон.

"Притокът на нови пари се появи на първо място с голямото обаждане на Пер Лекандър", казва Сикорски. "Реалният ценови ход започна през януари тази година, когато цената все още беше около 7 евро за тон."

Лекандър не беше сам. RWE, най-големият генератор на електроенергия в Германия, заяви по искане на анализаторите по-рано тази година, че вече е покрила финансово всички изисквания на EUA до 2023 г. Електроцентралите на компанията емитираха около 140 милиона тона CO2 през 2016 г., според последната Европейска комисия данни.

Бавно, но стабилно увеличение от май до декември 2017 г. се превърна в скок в началото на 2018 г., като цените се повишиха с 13% през януари, 8% през февруари и 31% през март.

"Първоначално очаквахме, че това, което се случи през първата половина на 2018 г., ще се случи през втората половина на годината", казва Том Лорд, ръководител на търговията в Redshaw Advisors, компания за търговия и консултации за търговия с въглеродни емисии в Лондон. "Смятаме, че все още има потенциал за покачване на цените през 2018 г., но не толкова агресивно, колкото през първата половина."

Стратегически позиции

Въздействието на европейската схема за търговия с емисии върху промишлените и енергийните компании е от решаващо значение.

Комуналните компании са търговци с емисии, но промишлените фирми като производителите на тухли, стъкло и хартия, както и малките и средни предприятия в множество сектори, имат малко желание да участват на пазара ежедневно, посочват източници.

"Ако сте били на този пазар от известно време, вие ще знаете историята и няма да искате да се опарите както в миналото", казва Маркъс Фердинанд, старши анализатор в Icis. "Вие естествено ще бъдете по-консервативни, когато става въпрос за промяна на стратегията".

Един търговец обясни, че през последните седем или осем години индустриалните предприятия са се възползвали от цените на EUA в диапазона от 5-7 евро / т и са предпочитали да покрият годишните си изисквания през първото тримесечие, а не редовно през цялата година.

В резултат скокът от 62% през първото тримесечие е изненадал много индустриалци и им е струвал милиони, тъй като те се бързаха да купят квоти навреме за годишния срок на 30 април, твърдят многобройни източници.

Този опит принуди малките и средни по размер индустриални купувачи да станат "по-стратегически", казва Redshaw's Lord. Обикновено само най-големите индустриалци са имали стратегически поглед и са менажирали активно риска. "Има постепенна промяна в манталитета, а индустриалците започват да задават въпроси и да мислят как да управляват експозицията си", добавя той.

По-спокойна перспектива

Много от участниците смятат, че по-голямата част от свързаната с MSR редукция в предлагането вече е достигнал пика си и търговията вече ще колебае или ще се увеличи по-бавно. "Мисля, че сме приключили с мащабното купуване", казва един търговец в САЩ. - Усещането е, че интересът е намалял.

Бернадет Пап, анализатор в Vertis Environmental Finance в Прага, смята също, че хедж фондовете са завършили по-голямата част от покупките си през 2018 г. и сега управляват експозицията си и чакат цените да нараснат допълнително: "Те ще запазят и защитят позициите си, но не мисля, че те ще увеличат значително своя портфейл. "

Цените обикновено намаляват с изтичането на еталонните фючърсни договори за декември, а търговците - с пари в печеливши позиции. Sikorski от Energy Aspects отбелязва, че "тази година има много спекуланти на пазара на опции", което увеличава риска от по-голяма корекция на цените. Ето защо има "риск от масово разтоварване на позиции и значителна продажба през декември".

Досега обаче "MSR промени очакванията само за бъдещите цени", тъй като тя започва да функционира едва през януари, казва Sikorski. "Не знам до каква степен въглеродът ще се вдигне, но определено повече, отколкото сега."Коментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари