НАЧАЛО » анализи

Работодателите напуснаха временно тристранката

Не приемат повишената с 3% осигуровка, Борисов им обещава да я смъкне след кризата

fb
3E news
fb
06-10-2010 02:08:41
fb

Национално представените работодателските организации обявиха в официална декларация, че напускат временно Националния съвет за тристранно сътрудничество.

 

Оттеглянето е продиктувано от обявеното намерение за подписване на споразумение между премиера Бойко Борисов и синдикалните организации за увеличение на осигурителната вноска с 3 три пункта. Работодателските организации настояват за замяна на двустранните преговори с тристранен диалог. Декларацията е подписана от Асоциация на индустриалния капитал в България, БСК - съюз на българския бизнес, БТПП, Български съюз на частните предприемачи "Възраждане", Конфедерация на работодателите и индустриалците в България и Съюз за стопанска инициатива.

 

Още вчера, когато премиерът обяви на среща с Българския лекарски съюз, че е постигнал договореност със синдикатите да се увеличи с 3% пенсионната осигуровка, представители на работодателските организации се обявиха против това решение.

 

Изчисления на БСК сочат, че нарастването на осигуровката с 3 пункта ще  доведе реално увеличение от 16% спрямо сегашното ниво на данъци и осигуровки.

 

Не може да ставаме параван на договореността под уличен натиск за вдигането на пенсионната вноска с три процента, обоснова решението председателят Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Той посочи, че целта на тази мярка е да се вдигнат разходите на здравната каса с 500 млн. лв., което представлява ръст от цели 25%. "Къде другаде има подобен ръст, че той се осигурява за една нереформирана област", риторично попита Велев. Той посочи, че бизнесът и работниците стават донори на тази порочна практика.

 

"Спъване отзад" са за работодателите двустранните преговори между правителството и синдикатите. Така определи взетото решение да се вдигне пенсионната осигуровка с 3% Теодор Дечев зам.-председател на Съюза за стопанска инициатива. Обикновено такива неща се правят скрито, но този път бяхме свидетели на груба грешка от страна на правителството, което се съгласи на подобни разговори без участието на работодателските организации, каза още Дечев.

 

Той напомни, че години наред синдикатите у нас повтарят, че неплащането на осигуровките трябва да се криминализира, а ние твърдим, че това е безумие. По този начин ще се създаде възможност за репресии от страна на изпълнителната власт към работодателите, подчерта Теодор Дечев. Той поясни, че не са посочени важни неща като - за какъв период от време неплащането на осигуровки ще си криминализира и за каква сума. Ако вината за неплащането на осигуровките е на държавата за това, че не се е издължила към дадена фирма, как ще се процедира, попита Дечев.

 

Осигурителната тежест ще бъде намалена, когато страната излезе от икономическата криза. Това каза премиерът Бойко Борисов при откриването на нов логистичен център в село Равно поле. "Нищо не ме кара на най-бедната държава и на най-болните хора в ЕС да вдигам сега възрастта за пенсия. Сега цяла Европа е залята от вълна от протести, защото правителствата искат да направят именно това, което "ние вече сме свършили в сферата на пенсиите", коментира Борисов решението на работодателите, цитиран от пресслужбата на Министерския съвет. Според премиера в момента в България осигурителните вноски са 16% от доходите, докато в ЕС са 29-30 процента.

 

В задочния спор за осигуровките се намеси и Ищван Шекели, ръководител на делегацията от Европейската комисия, която е на официално двудневно посещение у нас, за да провери подготовката на националната програма за реформи. "Вдигането на осигуровките с 3 процента не е извинение да се спира пенсионната реформа в аспекта й за повишаване на възрастта за пенсиониране", подчерта Шекели, който е шеф на дирекция "Икономически и финансови въпроси" в Европейската комисия, на брифинг в Министерство на финансите.

 

Всяка страна сама решава как да направи така, че да задържи бюджетния си дефицит под 3 процента и как добре да управлява публичните си финанси. Така Ищван Шекели коментира заложения в бюджет 2011 дефицит от 2,5 на сто и очаквания ръст на икономиката с 3,6%. Ръководителят на делегацията от Еврокомисията обяви, че вече има препоръки към българското правителство в областта на макроикономическата ситуация, но ще ги обяви след 2 дни, когато приключва мисията им в София.


По статията работи:

Георги Вулов