Промяна на глобалния газов порядък

BY DR. TIM BOERSMA, DR. TATIANA MITROVA AND AKOS LOSZ, energypolicy.columbia.edu

 

Последни промени в предлагането

Миналата година отново потвърди, че природният газ не е изправен пред реални ограничения на ресурсите. Основното предизвикателство е да се реализират огромните запаси от природен газ в условията на предизвикателна инвестиционна среда, все по-строга програма за въглеродните емисии и все по-голямо нетърпение от страна на обществеността към темпа на преход към нисковъглеродна икономика. Проблемът с осигуряването на приходи е може би по-видим, отколкото с ниския брой на окончателните инвестиционни решения /FID за новите проекти за втечняване на природен газ. Сравнително малкият (3.4 mtpa) проект Coral FLNG /плаващо съоръжение за втечнен природен газ –FLN;. Тези технологично усъвършенствани плавателни съдове са закотвени над офшорните полета за природен газ и се използват за добив, втечняване и съхраняване на природния газ в морето/ в Мозамбик беше единственият проект, който достигна FID през 2017 г., като отбеляза втора поредна година на понижена инвестиционна активност. Няма големи международни проекти за тръбопроводи, достигнали до окончателно инвестиционно решение през 2017 г., въпреки че Gazprom започна строителството на Турски поток миналата година, без ясни FID и някои разрешителни, които все още липсват от турска страна за трасето на тръбопровода на сушата .

Бавно, но сигурно сегашната вълна от нови проекти за втечняване - най-вече от САЩ и Австралия - идва на пазара. Shell открива проект в Австралия, Cove Point в САЩ започна работа в началото на 2018 г., а руският Yamal LNG влезе в експлоатация в края на 2017 г., по график и по бюджет, за изненада на много първоначални скептици в индустрията.

Държавната компания Qatar Petroleum удвои предишните си планове за разширяване и сега се стреми да увеличи капацитета си за износ до 100 mtpa (от 77 mtpa днес). Разширяването ще затвърди позицията на Катар като най-големият износител на LNG в света през по-голямата част от следващото десетилетие и и най-вероятно ще включва партньори от групата на най-големите, заедно със Shell, Total и Exxon Mobil, за които се говори, че са сред вероятните кандидати.

Няколко конвенционални газови проекта са се придвижили напред в допълнение към LNG. Развитието на находището Zohr в Египет и - заедно с други ресурси в Средиземноморието - скоро ще даде възможност на Египет отново да се превърне в нетен износител на LNG. Руският "Газпром" продължи да изнася рекордни обеми газ на европейския пазар, благодарение главно на нарастващата продукция от новия район за добив Yamal, възстановяването на европейската икономика, по-строгите екологични норми в Европейския съюз и нарастването на глобалните цени на въглищата. "Газпром" разполага с огромна ресурсна база с ниски разходи и компанията е в добра позиция да продължи да увеличава добива, ако пазарните условия (и политическият климат) дадат възможност за допълнителен износ за Европа. Добивът на природен газ в Китай продължава да расте бързо, главно задвижван от конвенционалния газ за момента. Добивът на шистов газ също може да доведе до съществено увеличение в близко бъдеще, въпреки че първоначалните оценки на китайския потенциал за шистов газ бяха прекалено оптимистични. В очакване на повече обеми за производство на материали, Sinopec сега търси изграждане на предприятия за втечняване, за да превърне вътрешния шистов газ в LNG за регионалния пазар.

 

Ще продължи ли търсенето на газ да изненадва ?

 

Търсенето на природен газ и особено на LNG изненада повечето анализатори в посока нагоре. Важен въпрос е до каква степен този силен растеж на търсенето може да продължи.

Китай е може би най-внимателно наблюдаваният двигател на търсенето в момента, след забележителна година /2017 г. на процъфтяваща консумация на природен газ и внос на втечнен природен газ. Прогнозите изглеждат доста възходящи през следващите няколко години, тъй като китайското правителство остава твърдо решено да почисти въздуха и има амбициозни цели да увеличи до 2020 г. дела на газа в енергийния микс до 10% от около 7% днес. Трябва обаче да отбележим, че усилията на Китай да замени въглищата с газ са съсредоточени основно в жилищния и индустриалния сектор, докато в производството на електроенергия Китай преминава от подкритични въглища към въглища с по-висока ефективност и по-ниски емисии, отколкото от при преход от въглища към газ.

Индия, която понякога се смята за следващия Китай, когато става въпрос за търсенето на втечнен природен газ, има още по-амбициозни цели от Китай, като се стреми към 15% дял на природния газ в първичния енергиен микс до 2022 г. Индия обаче, е изправена пред много повече трудности при постигането на амбициозните си цели, затова анализаторите тълкуват настоящите цели като амбициозни, вместо да ги приемат буквално. Няма недостиг на задържано търсене на газ в Индия, но връзката надолу по веригата е реален проблем, причинен главно от бюрокрация, регулаторни конфликти между държавните и централните правителства, противопоставяне на строителството на тръбопроводи от земеделските производители и недостиг на капитал при бедни газови комунални услуги. Докато наскоро обявеният правителствен план за изграждане на 11 нови терминала за регазификация през следващите седем години звучи впечатляващо, трябва да се има предвид, че две от четирите съществуващи инсталации за внос на втечнен природен газ в Индия работят значително под капацитета в резултат на затруднения в инфраструктурата. Вярва се, че търсенето на Индия в областта на природния газ и LNG е изключително ценово чувствително, така че еволюцията на вносните цени на втечнен природен газ би могла да промени основно прогнозата за търсенето в Индия в кратък срок.

Едно от забележителните развития през последните няколко години е бързото нарастване на търсенето на втечнен природен газ в група от нови и нововъзникващи страни, внасящи LNG, водени от Пакистан, Египет и Йордания, сред много други. Новите и нововъзникващите вносители най-вероятно ще останат важни двигатели на растежа на търсенето на втечнен природен газ.

Разпределението на LNG в малък мащаб може да помогне на малките и отворени фрагментирани пазари за втечнен природен газ, без да е необходимо да се изграждат интензивни тръбопроводни мрежи. Устройството за внос на втечнен природен газ в Клайпеда в Литва илюстрира, че дистрибуцията в малък мащаб може да разшири обхвата на предлагане на съществуващи терминали за внос, извън националните граници. Разпределянето на LNG с камиони и малки плавателни съдове в момента обслужва търсенето в трите балтийски държави, както и в Северна Полша. С допълнителна инфраструктура, Финландия и Швеция ще могат да се възползват и от втечнен природен газ в Литва.

Макар че повечето анализи за динамиката на търсенето на газ са насочени към сектора на електроенергията, което представлява огромната част от нарастването на търсенето на газ през последните две десетилетия, анализаторите отбелязват важна промяна в бъдещото нарастване на търсенето на газ от производството на електроенергия и към промишлеността в следващите десетилетия. Както IEA, така и BP подчертаха тази тенденция в последните си енергийни прогнози, отбелязвайки, че индустриалният сектор ще бъде основният двигател на глобалното нарастване на търсенето на газ до 2040 г., особено в периода между 2016 и 2025 г. Промишленото търсене на газ се подхранва от продължаващата индустриализация в развиващата се Азия, от разширяването на нефтохимическата промишленост в Северна Америка и от Близкия изток и от смяната на горивата в много части на света. В същото време по-нататъшното нарастване на търсенето на газ се възпрепятства от конкуренцията както от въглища, така и от възобновяеми източници в сектора на производството на електроенергия, поне в средносрочен план.

 

Преводът е публикуван в бюлетина на Центъра за изследване на Балкански и черноморски регионКоментирай
Изпрати
Антибот
Презареди
* Моля, пишете на кирилица! Коментари, написани на латиница, ще бъдат изтривани.
0 коментари