НАЧАЛО » анализи

По-малко добив на петрол в света през 2016 г. прогнозират от Morgan Stanley

fb
3E news
fb
02-09-2015 11:34:00
fb

Глобалният добив на петрол през 2016 г. ще е с 500 хил.барела на ден по-малко от прогнозираните към настоящия момент нива, смятат експертите от Morgan Stanley. Понижение на добива се очаква заради рязкото намаляване на инвестициите от големите световни петролни компании.

Според оценката на експертите на банката, заради отказа от осъществяване на редица проекти или отлагането им от такива компании като Eni SpA, BP Plc, Total SA, Statoil ASA, Exxon Mobil Corp. и Chevron Corp., общият добив на петрол ще е с 530 хил.барела на ден по-малко от прогнозираните нива за следващата година и с 1,2 млн.барела на ден през 2020 г.

Делът на посочените компании в световния добив на петрол е от порядъка на 13%, посочва агенция Блумбълг.

Според данните на Wood Mackenzie Ltd.от средата на 2014 г. световните компании са се отказали или отложили осъществяване на проекти общо за над 200 млрд.долара, а също така са съкратили хиляди работни места.

Ние очакваме значително по-ниски нива на производство. Инвестициите в добива и проучване бяха съкратени рязко и това няма да остане без последствия: повечето проекти бяха прекратени или отложени“, смята анализаторът от Morgan Stanley Мартин Ретс. От институцията очакван, че шест от посочените по-горе компании ще обявят намаляване на планираните разходи през следващите няколко месеца.

За периода от 2014 г. до 2017 г. общото понижение на капиталовложенията в енергийния сектор може да съставлява 31%, което съответства на обема на намаляване на разходите на големите петролни компании след краха на цените на петрола през 1986 г., отбелязват експертите от банката.

ВР по-рано съобщи за намерението си да съкрати инвестициите през тази година до по-малко от 20 млрд. Долара в сравнение с планираните преди 26 млрд. Долара. Statoil оряза инвестициите за тази година с 500 млн. долара, до 17,5 млрд.долара, след като цените на петрола възобновиха спадът си.

Ще са необходими няколко години, преди намаляването на капиталовложенията на петролните компании да доведе до понижаване на добива, за да се намали настоящият излишък от горива на пазара, смятат експертите от BDO International.

Настоящото ниво на глобален добив на петрол е от порядъка на 3 млн.барела на ден, сочат данните на Блумбърг.

 

 

Morgan Stanley
добив на петрол
Total
Statoil
Exxon Mobil
Chevron Corp.
По статията работи:

Маринела Арабаджиева